Medtem ko na osnovnih in srednjih šolah z mentorji postopoma razvijajo podjetniške krožke ter spodbujajo šolarje k samostojnemu in čim bolj podjetnemu delu, na Gimnaziji Vič ob mentorskem vodenju Roka Capudra, sicer učitelja fizike, dijaki popoldneve preživljajo tudi v delavnici. Tako že tretje leto izdelujejo raziskovalno podmornico Calypso z željo, da bi jo lahko potopili v najglobljo točko Jadranskega morja, jugozahodno od Dubrovnika.

Ljubezen do tehnike je prepričala celo Petro Maršič, ki je sicer dolgo načrtovala vpis na medicinsko fakulteto, a oktobra lani se je vseeno vpisala na strojno fakulteto. „Naravoslovni projekti, ki jih imamo na gimnaziji, so me prepričali in v tem res uživam. Zato sem tudi opustila željo izpred nekaj let, da bi bila zdravnica, in sem se vpisala na strojno fakulteto. Verjamem, da mi ne bo žal,“ je dejala lani na Dnevu za punce.

Ker so vse nabrano znanje in izkušnje na Gimnaziji Vič želeli deliti naprej, so se poleti dijaki, ki so prej štiri leta sodelovali na šolskih projektih, skupaj z nekaterimi drugimi mentorji odločili ustanoviti Zavod 404. „To je prvi mladinski tehnološki center pri nas . Tako v okviru zavoda sedaj na šestih gimnazijah (Gimnaziji Ledina, Gimnaziji Vič, Gimnaziji Bežigrad, Gimnaziji Moste, Gimnaziji Poljane in GSŠRM Kamnik) izvajamo podobne tehnične projekte, kot je podmornica, le v malo manjšem obsegu. Dijaki vsake šole so se na začetku leta odločili za svoj projekt, ki ga sedaj pod okriljem naših mentorjev aktivno izvajamo. Projekti vključujejo znanja iz področja tehnike, robotike, elektrotehnike in programiranja, ki jih dijaki v šoli ponavadi ne pridobijo. Vse to integriramo v projekte, katerih cilj je izdelati delujoče prototipe ali kar končne izdelke. Obenem pa mlade učimo projektnega vodenja in jim kažemo kako lahko udejanjijo svoje ideje, “ je pojasnil Rok Capuder. In kaj bodo vse delali dijaki? Lotili so se izdelave avtonomnega letala z dosegom do 100 kilometrov, izdelave quadrocopterja, zeppelina, tricikla na električni pogon, robota, ki bo lahko hodil po stopnicah, avtonomnega čolna. Vse to bil lahko našli v njihovi delavnici, ki se nahaja v podjetju Iskra zaščite. Lastnik podjetja je Otmar Zorn, podjetnik leta 2014 ter prejemnik priznanja GZS za gospodarske dosežke v 2014,, ki je sploh omogočil zagon njihovega dela.„Pri projektu Claypso sem videl, da je pri mladih ogromna želja po tem, da bi nekaj ustvarjali, da bi ideje, ki jih imajo spravili v resničnost. In sedaj, ko smo se razširili vidim, da je popolnoma enako tudi na drugih šolah. V Zavodu 404 mladim nudimo možnost, da na lastni koži izkusijo kako poteka proces ustvarjanja. A ne le na papirju, ampak s skico na mizi in orodjem v roki. Mislim da je to, se pravi lastna izkušnja, tudi edini način, da jih resnično naučimo, kaj pomeni sodelovati, razvijati in ustvarjati. In ker pri nas podobnih centrov ni oziroma se večina projektov konča pri izobraževanjih in seminarjih, smo začeli na tem področju orati ledino. Odziv je fenomenalen in niti najmanj ne dvomim, da bomo svoje delo lahko v naslednjih letih nadaljevali in se razširili tudi na druge šole.“