Izbranci Borisa Denića so doživeli drugi poraz v Katarju, po gostiteljih letošnjega sklepnega turnirja so jim rokometno mero vzeli tudi branilci naslova svetovnih prvakov iz Španije. Poraz v tukajšnji dvorani Duhail jim je - ob treh zmagah proti Čilu, Belorusiji in Braziliji - navrgel končno tretje mesto v skupinskem delu tekmovanja, tako da jih v osmini finala, ki bo na sporedu v nedeljo, 25. januarja, čaka zmagovalec makedonsko-avstrijskega dvoboja, ki se bo v dvorani Al Sadd danes pričel ob 17. uri.

Denić premešal uvodno postavo

V primerjavi z minulimi dvoboji v Dohi močno premešana slovenska uvodna napadalna postava - na krilnih položajih sta bila Vid Kavtičnik in David Špiler, na zunanjih Sebastian Skube, Marko Bezjak in Jure Natek, na mestu krožnega napadalca Miha Žvižej - je dala del odgovora o slovenski strategiji za današnji dvoboj. Po minulih štirih tekmah že nekoliko utrujeni slovenski rokometaši - v kadru za današnjo tekmo je bil tudi Uroš Bundalo namesto Blaža Blagotinška, medtem ko Denić ni hotel tvegati z nastopom Klemna Cehteta - so več kot varčevali moči za veliko bolj usoden dvoboj v osmini finala.

Kljub razpoloženemu vratarju Španci v uvodnih dvajsetih minutah niso ušli

Denićevemu "eksperimentu" sprva ni kazalo najbolje, predvsem je šepala igra v napadu, saj je španski vratar Gonzalo Perez de Vargas v uvodnih osmih minutah nanizal kar sedem obramb (do konca polčasa jih je zbral 13), na njegovo srečo pa jim Španci zavoljo solidne predstave njegovih varovancev v obrambi in nekaj sijajnih posredovanj Primoža Prošta (devet obramb v prvem polčasu) v uvodnih dvajsetih minutah niso ušli za več kot tri gole, pa še te so si priigrali v trenutkih, ko so imeli igralca več na igrišču.

Ob Denićevem postopnem dovajanju svežih moči so bili v prvi polovici tekme dokaj konkurenčni svetovnim prvakom s Pirenejskega polotoka, največji zaostanek so si pridelali v sami končnici prvega dela tekme, ko so lahkomiselno zastreljali dve sedemmetrovki - zgrešila sta Jure Dolenec in Dragan Gajić. V začetku zadnje minute prvega polčasa so zaostali z 9:14, na veliki odmor pa odšli s primanjkljajem -4 (10:14).

Slovenci v drugem polčasu vseskozi zaostajali

V drugem polčasu ni bilo zasuka v slovenski igri, vseskozi so capljali za tekmeci s Pirenejskega polotoka, ki je imel rezultatski nadzor v svojih rokah. V prvi polovici drugega dela so sicer imeli priložnost tekmo narediti bolj razburljivo, a niso zadeli nekaj čistih strelov, ob tem pa so močno popustili tudi v obrambi, kar so na današnjem dvoboju prav tako ne najbolj prepričljivi Španci s pridom izkoristili in Slovencem, ki so se dobre tri minute pred koncem tekme znižali na 25:27, na skupno deveti tekmi na velikih tekmovanjih prizadejali še deveti poraz.

V slovenski izbrani vrsti je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Dragan Gajić s petimi goli, Jure Natek, Marko Bezjak in Jure Dolenec so jih dosegli po štiri.

SP v rokometu, skupina A, 5. krog:

        

Španija - Slovenija 30:26 (14:10)  

   

1. polčas:

Uvod tekme je pripadel razpoloženemu španskemu vratarju Gonzalu Perezu de Vargasu, ki je Sloveniji ubranil prvih pet strelov. Kljub temu si Španci občutne prednosti niso uspeli priigrati, saj v prvih desetih minutah igre za več kot za dva gola niso vodili. Največ zaslug za to je imel slovenski vratar Primož Prošt, ki je, tako kot njegov stanovski kolega na nasprotni strani igrišča, uspešno zbiral obrambe.  


Če so Slovenci v prvi polovici polčasa še uspeli držati korak s Španci, so ti po zaslugi svojega danes zelo razpoloženegačuvaja mreže v nadaljevanju srečanja začeli bežati. Španci so dve minuti pred koncem prvega dela tako prvič povedli za štiri gole, povrhu pa je Slovence v obup spravljal še razpoloženi Vargas, ki je ubranil dve zaporedni sedemmetrovki. Minuto pred koncem je prednost svetovnih prvakov narasla celo na +5, a je le nekaj sekund pred koncem na 14:10 uspel znižati Matej Gaber.

 

2. polčas: 

 

Uvodne minute drugega polčasa niso prinesle sprememb. Španci so hitro uspeli znova povesti za pet golov, potem ko je svoj tretji zadetek dosegel Valero Rivera, pri Sloveniji pa se je z dvema zaporednima goloma med strelce prvič na tekmi vpisal kapetan Uroš Zorman.Slovenija je po dolgem času v deseti minuti drugega polčasa prvič uspela znižati zaostanek na le tri gole prednosti, priložnost, da bi se nasprotniku še približali, pa je minuto kasneje zapravil Luka Žvižej, saj mu je po hitrem protinapadu strel ubranil Vargas. 

  

Nezbranost slovenskih rokometašev v napadu je nasprotnik nemudoma kaznoval in prednost Španije je v zadnji četrtini srečanja znova narasla na +5. Slovenijo sta v igro za zmago z dvema zaporednima zadetkoma vrnila Jure Dolenec in Dragan Gajić (23:20), a je bilo vse skupaj zaman, saj je Gajić kmalu za tem znova zapravil sedemmetrovko, Španci pa so še enkrat več na tekmi povedli za pet golov. Za zadnji žarek upanja na morebiten preobrat je dobre tri minute pred koncem poskrbel Marko Bezjak, ki je po dolgem času Slovence približal na vsega dva gola zaostanka, a so Španci hitro razblinili njihove upe in s tremi zaporednimi goli mirno pripeljali srečanje do konca ter tako vpisali zanesljivo zmago s 30:26.