Fikcija, ki jo znanost hitro dohiteva

Dr. Tony Perry, pionir na področju kloniranja, govori o natančnem urejanju DNK v trenutku spočetja pri miših. Pravi, da bi lahko velik napredek na tem področju v zadnjih dveh letih pomenil začetek »otrok po naročilu«. Drugi vodilni znanstveniki pravijo, da je čas za resno javno razpravo o tem vprašanju.

Dr. Perry, ki je bil tudi med znanstveniki, ki so prvi klonirali miši in prašiče, je dejal, da je to še vedno fikcija, ki pa jo znanost hitro dohiteva in se zdi vse bolj verjetna. V reviji Scientific Reports govorijo o natančnem urejanju genoma miši v trenutku, ko se DNK spermija in jajčeca združita.

Tema, ki odpira veliko vprašanj

Pri tako imenovani Crispr tehnologiji je možno rezanje delčkov DNK, pa tudi vstavljanje novih delcev genetskega koda na mesto reza. To seveda odpira veliko vprašanj v zvezi z genskim spreminjanjem ljudi. Tudi dr. Perry opozarja, da je treba biti pri tem izredno previden. »Obstajajo pa dedne bolezni, ki nastanejo zaradi mutacije DNK in ljudje bi lahko rekli: 'Nočem, da ima moj otrok to bolezen'.« Pravi, da glede tega obstaja veliko špekulacij, ampak ljudje bi lahko to že kmalu počeli. Znanost pa je del širše skupnosti in v prihodnosti bi morali oceniti posledice in se odločiti, kaj je sprejemljivo, opozarjajo znanstveniki.

Poleg etičnega vprašanja je tu tudi vprašanje socialne pravičnosti in tega, da bodo »otroci po naročilu« na voljo le bogatašem. Po besedah dr. Davida Kinga iz Human Genetics Alert je neizogibno, da bomo prišli do točke, ko bo vse to mogoče, saj se že zdaj takšna prihodnost zdi dosti bolj verjetna, kot se je zdela pred petimi leti. »Toda to ne pomeni, da so 'otroci po naročilu' neizogibni.« Prav zato se poudarja pomen razprav o tej temi.

Še vedno smo sicer v polju znanstvene fantastike, a treba je razmisliti o neželenih mutacijah, učinkovitosti in varnosti v prihodnosti. Vse to moramo razmisliti, preden se bodo začeli poskusi na ljudeh, opozarjajo nekateri znanstveniki.