Hokejska Olimpija je doživela prvi kadrovski pretres v tej zimi. Kanadski vratar Andy Chiodo, z naskokom prvo ime tivolskega moštva, je iz Ljubljane zbežal v nenavadnih okoliščinah. Potem ko je v nedeljo z Olimpijo dosegel štirinajsto prvenstveno zmago v Innsbrucku, si je mimo vednosti klubske uprave kupil enosmerno letalsko vozovnico in brez slovesa od soigralcev odšel na Finsko. Včeraj je že opravil prvi trening z moštvom KalPa iz Kuopia, trenutno petouvrščenega kluba finske lige.

Andy Chiodo je v 32. letu starosti, kar pomeni, da je njegova hokejska kariera v sklepni fazi. Ker je razmišljal kot profesionalec, mu je Olimpija od prvega dne pomenila le odskočno desko, da bi se do poletja 2015 prodal v bolj urejeno okolje, kjer bi v kakovostnejši ligi nastopal za več denarja. To je bil tudi del tihega dogovora med vratarjem in vodstvom ljubljanskega kluba. Chiodo je bil že od prihoda v Ljubljano v primerjavi z drugimi hokejisti v privilegiranem položaju, saj je podpisal pogodbo z ohlapnejšimi določili. V Tivoliju je po neuradnih podatkih na mesec zaslužil manj kot 3000 evrov, kar je za vratarja njegovega kalibra razmeroma malo. Na Finskem njegova mesečna plača bržkone ne bo nižja od 10.000 evrov, a za zdaj še ni povsem jasno, kdaj bo Kanadčan v Skandinaviji sploh dočakal debi.

Zapletlo se je namreč pri izdaji transfer karte, saj Olimpija tudi s pomočjo odvetnika trdi, da Chiodo ni bil upravičen do odhoda na Finsko. »Igralcu ne bomo povzročali nevšečnosti, moramo pa zaščititi interese kluba. Chiodo mi je še nedavno zatrdil, da bo ostal v Ljubljani in da je osredotočen le na Olimpijo. Zadnji sestanek smo imeli v torek, od takrat pa smo izgubili komunikacijo z njim. V sredo zjutraj so ga videli, ko se je odpeljal iz mesta. Presenečen sem nad njegovo odločitvijo. Če ne bi odšel tako nenadno, bi zagotovo lahko vse uskladili,« je povedal predsednik Olimpije Marko Popovič in zatrdil, da je kanadski vratar dobil izplačilo vseh plač, a da si nastali položaj očitno drugače interpretira.

O Chiodovem statusu je bil pred včerajšnjim opoldanskim treningom slabo obveščen tudi trener tivolskega kolektiva Fabian Dahlem. »Je res šel na Finsko? Kje ste dobili to informacijo? Slišal sem nekatere govorice, a nič zanesljivega,« je razlagal Dahlem, ki je v nedeljo na poti iz Innsbrucka v Ljubljano s kanadskim vratarjem na avtobusu govoril skorajda dve uri. Očitno mu Chiodo ni natančno povedal za svoj odhod iz kluba, saj je bil tudi nemški trener presenečen, da je tako hitro izgubil svojega prvega aduta. »V življenju se vse zgodi z razlogom. Zdaj je pred nami še večji izziv, a verjemite, da se ne bomo predali. Vsi veste, da skušamo v kratkem času zgraditi nekaj velikega. Odhod enega igralca nam teh načrtov ne bo porušil,« je povedal.

Kljub vsemu ni dvoma, da so se Olimpiji brez Andyja Chioda dodatno zmanjšale že tako pičle možnosti, da bi februarja v kvalifikacijah za končnico ujela vizum za četrtfinale EBEL. Ne gre pozabiti, da je bil Chiodo po uspešnosti ubranjenih strelov v konkurenci vratarjev vseskozi v vrhu lige. Povrhu je bil tudi s psihološkega vidika zavoljo izkušenj in zmagovalnega karakterja zelo pomembna osebnost v slačilnici. V klubu so po njegovem odhodu nemudoma reagirali in že v noči s srede na četrtek sprožili akcijo iskanja nove številke ena med vratnicama. Po naših informacijah je tik pred prestopom v Tivoli 30-letni Miika Wiikman, a v klubu včeraj pozno zvečer še niso podali uradnega stališča.

Finec, ki se je rodil na Švedskem, je bil blizu Ljubljane že poleti, a se je Olimpija tedaj raje odločila za Chioda. Wiikman je v tej sezoni branil v Banski Bistrici na Slovaškem, od uspešnosti pogajanj minulo noč pa je odvisno, ali bo Finec že danes v kadru Olimpije, ko bo v Tivoliju gostoval Znojmo. V nasprotnem primeru bo krstni nastop v EBEL dočakal šele 19-letni Tomaž Trelc, ki je nedavno čivknil, da sanje zanj postajajo resničnost.

EBEL, 41. krog, danes ob 19.15: Olimpija – Znojmo, Gradec – Dornbirn, Alba – KAC, Dunaj – Innsbruck, Bolzano – Salzburg, sinoči: Beljak – Linz 5:2.