Katarina Srebotnik in Andreja Klepač, obe v igri parov, na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije v drugem krogu še zastopata barve Slovenije, med osrednje športne novice v deželi kengurujev pa je prišlo ime našega Gorazda Štanglja, športnega direktorja kolesarske ekipe Astana, ki nastopa na letošnjem avstralskem Touru Down Under, na katerem za prvega favorita štejejo domačega Cadela Evansa. V Avstraliji, kjer je fair play v športu zakon, prepovedana poživila pa huda sramota, mora Štangelj zdaj odgovarjati na lanska razkritja, da je ekipa Astane prepojena z dopingom.

Drugače pa tu spodaj blesti mlad avstralski teniški igralec Nick Kyrgios, pravi koktajl prednikov raznih narodnosti, po grškem očetu nosi priimek, po malezijski materi temnejši odtenek kože. Osvojil je srca rojakov, saj je po zmagi v prvem krogu pokleknil in iztegnil kazalec desne roke, na katerem ima vtetovirano številko 74. Lani je namreč pri štiriinsedemdesetih umrla njegova ljubljena babica Julianah, ki ga je zaradi prezaposlenosti očeta Georgesa, po poklicu slikopleskarja (mama Norlaile je po poklicu računalničarka, drugače pa modre krvi), dolga leta vozila na treninge in turnirje in lani še dočakala vnukovo veliko zmago v Wimbledonu nad španskim asom Rafaelom Nadalom. Kyrgios je od nekdaj oboževal Rogerja Federerja, zato se je Švicar lani priključil zgodbi in mladega Nicka povabil v svojo domovino na skupni trening. Tako si je Federer pri Avstralcih nabral dodatne točke priljubljenosti, v kateri menda uživa še bolj kot v teniški igri. Treba je vedeti, da pri sponzorskih pogodbah veliko šteje tudi postavka priljubljenosti, ki najbolj pritegne gledalce, ki bodo, vse kaže, po številu na letošnjem prvem turnirju grand slam presegli magično mejo – milijon. Organizatorji namreč pričakujejo, da se bo ob teniških igriščih in na spremljajočih prireditvah zbralo milijon ljudi, tako da so letošnje odprto prvenstvo Avstralije že preimenovali v happy slam.

Avstralci sicer uživajo tudi v obteniškem dogajanju, pri katerem trenutno prednjačita Carolina Wozniacki in Serena Williams. Prva igralka sveta, po postavi močnejša izmed sester Williams, je v prvem kolu ženskega turnirja prišla na igrišče v tako tesnem oblačilu, da bi ga verjetno razneslo, če bi pojedla le še polovičko arašida. Ugotovitev so objavile njene konkurentke na twitterju. Ni namreč skrivnost, da bi Serena srčno rada izgubila kakšen kilogram, kar je javno pokazala tudi na ekipnem teniškem turnirju za Hopmanov pokal v Perthu, kjer si je v odmoru med dvema igrama na teniško igrišče dala prinesti dvojno ekspres kavo.

Vsaj tako rada pa pozornost vzbuja Caroline Wozniacki, ki se nikakor ne more sprijazniti s tem, da je lani njuno zaroko razdrl trenutno eden najboljših igralcev golfa na svetu Rory McIlroy. Najprej se mu je maščevala s pripombo, da bo odslej spet lahko nosila visoke pete, ki jih zaradi spremljevalca nižje rasti menda ni mogla, potem je pretekla maraton v New Yorku in žarela v govoricah, da hodi s španskim teniškem igralcem Felicianom Lopezom. Po mediteranskem lepotcu se je ugibalo o njeni zvezi z igralcem ameriškega nogometa Ryanom Kerriganom, branilcem washingtonskih Redskins, zdaj pa Wozniackijeva posredno javno osvaja slavnega nogometaša angleškega Liverpoola Stevena Gerrarda. Na vsakem turnirju na svojem mestu razgrne dres Liverpoola z Gerrardovim napisom, češ da ji prinaša srečo. Kakšna sreča bi šele bila, če bi se ob njej krasil še lastnik dresa!

Pri izbiri partnerice v igri dvojic je imela srečno roko Katarina Srebotnik, ki se je »študijsko« lotila Caroline Garcia. Francozinja se je med posameznicami v Melbournu prebila že v tretje kolo in Srebotnikova jo je za svojo partnerico izbrala kot dragulj, ki ga bo treba še malce obrusiti. Čeprav je Caroline dvanajst let mlajša od Katarine, se dekleti odlično ujemata in podobno razmišljata. V igri mešanih parov pa je v Avstraliji Srebotnikovo »zaprosil« Brazilec Marcelo Melo, s katerim sta druga nosilca. Slovenijo bo v konkurenci mešanih parov zastopala še ena predstavnica. Andreja Klepač bo nastopila skupaj z domačinom Chrisom Guccionejem, privlačnim, centimeter več kot dva metra visokim rdečelascem.