Ambulante osnovnega zdravstva je v prejšnjem tednu obiskalo nekaj več ljudi, na kar naj bi vplivala večja pojavnost mikoplazemskih okužb. Zadnji podatki kažejo, da za akutnimi okužbami dihal zboli več kot 1500 oseb na sto tisoč ljudi, za gripo pa 50 na sto tisoč, kar je, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), običajno za to obdobje. Med bolnimi je, kot ponavadi, največ otrok.

Sredi novembra se je začela sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV), ki pri otrocih povzroča akutni bronhiolitis. V minulem tednu so potrdili nekaj več kot petino obravnavanih primerov. Gripa se je pojavila že oktobra, vendar se je zbolevnost začela povečevati šele sredi decembra. V minulem tednu so gripo dokazali v nekaj več kot 30 odstotkih testiranih vzorcev, so povedali na NIJZ. Opozarjajo, da sezona gripe še ni dosegla vrhunca, cepljenje proti gripi pa priporočajo zlasti starejšim od 65 let in bolnikom s kroničnimi boleznimi.

Na infekcijski in interni kliniki ljubljanskega kliničnega centra je zaradi povečanega števila bolnikov z dihalnimi obolenji in gripo že minuli teden zmanjkalo postelj. Dodatnih dvajset ležišč so zato zagotovili na Dermatovenerološki kliniki.

Na UKC Ljubljana še pravijo, da zbolevajo tudi zdravstveni delavci oziroma njihovi otroci, kar povečuje težave na kadrovsko podhranjenih oddelkih. Natančnega števila tistih zaposlenih, ki so se letos cepili proti gripi, nimajo, v Splošni bolnišnici Celje pa se je letos cepilo 11 odstotkov zaposlenih, kjer opažajo, da so kljub cepivu nekateri zaposleni gripi vseeno podlegli. Vendar pa, pravijo v SB Celje, bolniška odsotnost zaposlenih ni tako velika, da bi morali zaradi nje omejiti ali zmanjšati obseg izvajanja dejavnosti. Nekoliko več zaposlenih – 12 odstotkov – se je proti gripi letos cepilo v mariborskem kliničnem centru, kjer podobno kot v Celju opažajo zbolevanje tudi tistih, ki so se cepili.

Omejitve oziroma prepovedi obiskov v bolnišnicah po večini veljajo že od prejšnjega tedna, včeraj pa so obiske omejili tudi v jeseniški splošni bolnišnici. Na internem in kirurškem oddelku velja popolna prepoved, na otroškem in ginekološko-porodniškem oddelku pa lahko posameznega bolnika obišče ena zdrava odrasla oseba.