Na razpis prostega delovnega mesta direktorja Zdravstvenega doma Nova Gorica se je prijavilo deset kandidatov. Po naših informacijah nihče od prijavljenih ni v celoti izpolnjeval pogojev, zato jih je zdravstveni dom zaprosil za dopolnitev vlog. Pred zaključkom seje sveta zavoda predsednica Lara Beseničar Pregelj ni želela dajati podrobnejših informacij.

Kandidati se predstavijo

»Nekatere vloge so bile nepopolne in smo jih izločili. Tisti kandidati, ki so ostali, se nam bodo predstavili,« je povedala Beseničar-Pregljeva.

Pot do novega direktorja novogoriškega zdravstvenega doma zna biti dolga, saj bodo morali kandidata, ki ga bo izbral svet zavoda, potrditi sveti šestih goriških občin Nova Gorica, Šempeter pri Gorici, Renče - Vogrsko, Miren - Kostanjevica, Kanal ob Soči ter Goriška Brda. Občine za to ne sklicujejo izrednih sej, ampak kandidate obravnavajo v okviru rednih. Prav tako imajo neizbrani kandidati pravico do pritožbe, kar lahko dodatno upočasni postopek.

Predvsem se je zadnje dneve namigovalo, da je javno zdravstvo pribežališče za odslužene direktorje državnih podjetij. Še bolj kot to se je neuradno špekuliralo z vlogo politike pri zasedanju tovrstnih položajev.

Med desetimi kandidati za novega direktorja javnega zavoda je Črtomir Špacapan, trenutni direktor Regionalne razvojne agencije in nekdanji župan Nove Gorice. Kot je povedal, se je uvrstil med tiste, ki se bodo danes popoldne predstavili svetu zavoda zdravstvenega doma.

Spremembe so dobrodošle

»Za kandidaturo ni nobenih posebnih razlogov, so prej osebni. Vsak človek si kdaj želi malce zamenjati. Deset let sem že direktor razvojne agencije, ki dela zelo dobro in bi jo rad pustil v takšnem stanju. Grem v nove izzive, če bom izbran. V nasprotnem primeru bom ostal še naprej direktor razvojne agencije,« pravi Špacapan.

Na razpis se je prijavil tudi Drago Podobnik, nekdanji predsednik uprave Hita, največjega državnega igralničarja. Marca 2013 so ga tako rekoč čez noč odstavili z mesta prvega moža Hita in namesto njega postavili sedanjega direktorja Dimitrija Picigo. Podobnik je nedavno kandidiral za mesto direktorja Zdravstvenega doma Tolmin, vendar ni bil izbran.

Med imeni, ki so se pojavila v javnosti in naj bi kandidirala za prvi stolček v novogoriškem zdravstvenem domu, je tudi vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti Miha Kramli, ki je navedbe zavrnil kot neresnične: »Gre za dezinformacijo. Res je, da so me znotraj zavoda zaprosili, naj kandidiram, vendar tega nisem sprejel. Nisem podal vloge in nisem kandidat.«

Zdravstveni dom Nova Gorica trenutno vodi vršilka dolžnosti direktorja Sonja Komel. Marjan Pintar, ki je javni zavod vodil devet let, nazadnje so mu mandat potrdili lani spomladi, se je pred dobrim mesecem dni odločil za odhod. Zasedel je delovno mesto direktorja Soških elektrarn Nova Gorica, kjer je nasledil dolgoletnega direktorja Vladimirja Gabrijelčiča, ki se je upokojil.