HoloLens so očala, ki vključujejo brezžični holografski računalnik. Izdelek vključuje prozorne holografske leče visoke ločljivosti in prostorski zvok, kar uporabnikom omogoča, da v svetu okoli sebe vidijo in slišijo holograme. Microsoft HoloLens vključuje napredna tipala, naslednjo generacijo sistema na čipu in popolnoma nov holografski procesor Holographic Processing Unit (HPU), ki razume uporabnikova dejanja in svet okoli njega. Nova naprava lahko deluje brez žic in obenem obdeluje več terabajtov podatkov, ki jih iz tipal prejema v realnem času.

Tridimenzionalni hologrami

Microsoft HoloLens v svet okoli uporabnika postavlja tridimenzionalne holograme in zagotavlja nov pogled na resničnost, s katerim lahko uporabnikom pojasni, kaj vidijo. Obenem sistem razume kretnje in glasovne ukaze uporabnikov. Microsoft HoloLens uporabnike postavi v središče računalniške izkušnje in jim s tem omogoča, da ustvarjajo in dostopajo do informacij, uživajo v zabavi ter komunicirajo na nove in zanimive načine.

Vživljanje v nov virtualni svet

HoloLens gre zato ločiti od očal Oculus Rift, ki so namenjena virtualni realnosti. Pri virtualni realnosti gre namreč za vživljanje oziroma transportacijo v nov virtualni svet, medtem ko spremenjena realnost v naš vsakdanji svet vnaša virtualne elemente, kot so zasloni ali 3D podobe. V tem smislu je HoloLens pravzaprav še najbolj podoben naprednejši zamisli Google Glass. Čeprav so posamezniki, ki so imeli priložnost napravo testirati, o njej govorili precej pozitivno, bo zgolj čas pokazal, če bo naprava resnično tako uporabna kot v viziji za njeno prihodnost napovedujejo pri Microsoftu.

Če se izkaže, da v naslednjih letih na trg tudi zares pride tehnično dovršena potrošniška naprava, pa se odpirajo zabavne priložnosti za špekulacijo o možnih distopičnih prihodnostih, ko bo človeštvo živelo v generičnih betonskih kockah, vso lepoto »sveta« pa bomo izkušali v obliki povsem prepričljivih hologramov. Vendar brez skrbi, tudi če se bo kaj takega zgodilo, bo to zgolj pomenilo, da smo nekaj časa lahko uživali v najboljših elementih obeh svetov, kar je navdušujoč obet.