Đoković pravi, da je Avstralija njegov najljubši kraj za igranje tenisa in očitno pozitivno razmišljanje dobro vpliva na njegove igre. V Melbournu je zmagal že štirikrat, od leta 2007 pa je v uvodnih dveh krogih izgubil le dva niza. Letos ga še ni, veliko bolj prepričljivo kot Aljaža Bedeneta v prvem krogu pa je danes ugnal Rusa Andreja Kuznecova. V 84 minutah igre mu je prepustil vsega pet iger.

"Načrt sem izpolnil praktično do popolnosti. Vse, kar sem si zadal, sem dosegel; začetni udarci so mi stekli, dobro sem igral z osnovne črte in bil dovolj agresiven," je po dvoboju dejal Đoković, ki se bo v tretjem krogu srečal s Špancem Fernandom Verdascom.

Malce več dela je imel branilec naslova Švicar Stanislas Wawrinka, ki je Romuna Mariusa Copila premagal po dveh urah in 16 minutah s 7:6, 7:6 in 6:3. Wawrinka se je mučil predvsem z začetnimi udarci tekmeca, ki sodijo med najhitrejše na 'touru'. Enega je udaril 242 kilometrov na uro, kar je do sedaj najhitrejši servis letos v Melbournu.

"Ni bilo lahko, zato sem zadovoljen, da sem zmagal v treh nizih. Vroče je, močan servis ima in v takšnih pogojih se lahko hitro zmedeš," pravi Wawrinka, ki se bo zdaj srečal s Fincem Jarkkom Nieminenom.

Poleg Đokovića in Wawrinke so vlogo višjerangiranih igralcev upravičili še Japonec Kei Nišikori (5.), Kanadčan Milos Raonic (8.) in Španca David Ferrer (9.) ter Feliciano Lopez (12.)

Pri dekletih je največje presenečenje pripravila dvakratna prvakinja Melbourna Viktorija Azarenka, ki je po številnih poškodbah in trenutkih depresije zdrsnila na 44. mesto na lestvici WTA. Po odlični igri je izločila osmo nosilko Danko Caroline Wozniacki in s tem napovedala, da prvo igralko sveta, Sereno Williams, v četrtfinalu čaka zahtevna naloga.

Mlajša od sester Williams je v drugem krogu premagala Rusinjo Vero Zvonarevo s 7:5, 6:0. Serena se v Melbournu poteguje za 19. naslov na največjih turnirjih, hkrati pa se zaveda, da če ji ne uspe osvojiti šestega naslova v Avstraliji, lahko izgubi prvo mesto na svetovni računalniški lestvici.

Štiriintridesetletna Katarina Srebotnik na turnirju ženskih dvojic nastopa z 12 let mlajšo Carolino Garcio, ki je med posameznicami uvrščena na 36. mesto, med dvojicami pa na 24. (Srebotnikova je 11.). Kot sedmi nosilki sta premagali nemško-slovaško kombinacijo Andrea Petkovic/Magdalena Ribarikova s 6:4, 5:7 in 6:2, v drugem krogu pa se bosta srečali z Američanko Shelby Rogers in Hrvatico Donno Vekić.