Na sodobno spoznanje angleške zgodovinske prevare, da kapetan James Cook s krmarjem Matthewom Flindersom ni bil odkritelj novih celin, temveč navaden organizator ilegalnega prevoza pobeglih angleških kaznjencev v Avstralijo, so še enkrat spomnili na letošnjem odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu, ko so popolnoma zavrnili tenisu vsiljeno angleško belo barvo. Zato so letos prevladujoče barve oblačil igralk in igralcev od ostre rumene do nežne zelene barve limonovega sorbeta.

Naša Polona Hercog je bila oranžna, ko je v pravi avstralski poletni vročini na perifernem igrišču številka 12 v drugem krogu skušala premagati Čehinjo Lucie Hradecko, na lestvici WTA trenutno 154. igralko sveta. Res je, da so Čehinjo od konca lanske sezone precej shujšali, da so jo trenirali dresurno kot za nastope v cirkusu, zato so od nje investitorji s tribune zahtevali le zmago. V prvem kolu je Lucie premagala Srbkinjo Ano Ivanović, v drugem pa sicer mnogo težje našo Polono Hercog, ki je po dvoboju povedala: »Po dobljenem prvem nizu se mi je zdelo, da jo imam v rokah, vendar mi je popustila koncentracija in v hipu je bilo konec. Grem pač prej v Slovenijo, kot sem načrtovala, saj sem od doma odšla že pred božičem. Potem pa v Talin na ekipno tekmo pokala FED, kjer se bom z Andrejo Klepač in dvema mlajšima igralkama skušala vrniti med boljše reprezentance.«

Prav Andreja Klepač se je po dolgih letih med anonimnimi igralkami dvojic opazno razvila v razpoznavno »deblašico«. V prvem krogu v Melbournu sta z novo partnerico Poljakinjo Klaudio Jans-Ignacikovo premagali dve dovolj proslavljeni imeni v ženskem tenisu, Srbkinjo Jeleno Janković in Španko Arantxo Parro Santonjo. Izjemno dolg dvoboj na tri nize z dvema podaljšanima igrama je Andrejo Klepač popolnoma izčrpal, saj je k zmagi s požrtvovalno igro prispevala vsaj toliko kot Jelena Janković z izjemno bogatim zakladom kletvic k svojemu porazu.

Investicije v teniške igralce in igralke so res velikanske, zlasti v Avstraliji, ki je še vedno dežela blagostanja. Tako so pri avstralski teniški zvezi pred osmimi leti zadolžili proslavljenega asa Patricka Rafterja, ki je sedaj tudi kapetan njihove reprezentance za Davisov pokal, da avstralski tenis spet obda z nekdanjo slavo. In mlada domača junaka letošnjega grand slama v Melbournu Thanasai Kokkinakis (18) in Nick Kyrgios (19) sta postala odlična igralca prav pod nadzorom Pata Rafterja, ki zdaj opozarja, naj od njiju ne zahtevajo prehitro preveč, saj bosta v najboljšem primeru prava šampiona šele čez nekaj let. Za obema igralcema pa je popolnoma ponorelo teniško občinstvo v Melbournu, ki se je iz vljudnih, pravičnih in spoštljivih navijačev v zadnjih letih spremenilo v množico, ki na vsak način hoče zmago svojih ljubljencev in se ne ozira na njihove nasprotnike. Šlo je tako daleč, da je Latvijec Ernests Gulbis med dvobojem s Kokkinakisom, ki ga je izgubil, prosil sodnika na stolu, naj od gledalcev zahteva vsaj malo spoštovanja do njega.