Če si odbojkar in gostuješ na Poljskem, je podobno, kot če si košarkar in greš na tekmo v Združene države Amerike, nogometaš in igraš v Braziliji ali pa hokejist in moči meriš v Kanadi. Poljska je namreč država, kjer je odbojka nacionalni šport, saj več ljudi spremlja zgolj nogomet. A ne prav veliko več, kajti Poljaki množično hodijo tudi na vse gostujoče odbojkarske partije, zato ni nič čudnega, če imajo domačo dvorano vselej polno. Vstopnico je zelo težko dobiti, še posebno če nimaš sezonske za vse tekme.

Največja odbojkarska veselica je bila na Poljskem septembra lani, ko je ta država gostila svetovno prvenstvo. Ves narod je dihal z domačo izbrano vrsto, ki se je bučni podpori s tribun znala zahvaliti z najboljšo možno mero – z naslovom svetovnega prvaka. Peterica iz najboljše reprezentance na svetu igra ravno pri Asseco Resovii, ki je včeraj še drugič v tej sezoni premagala ACH Volley s 3:0 (19, 12, 16). To so Piotr Nowakowski, Dawid Konarski, Fabian Drzyzga, Krzysztof Ignaczak in Rafal Buszek, a nihče od njih ne spada med glavne nosilce, kar nazorno priča o kakovostni razliki med Resovio in slovenskim predstavnikom. Končni rezultat je tako povsem realen. Kakovost pač nekaj stane, zato je med evropsko elito težko igrati z ekipo, v kateri nemalo igralcev hodi še na fakulteto in za plačilo prejemajo štipendijo.

Da bo ACH Volley doživel enega najhujših porazov med evropsko elito, je nakazal že prvi niz. Poljaki so točke osvajali, ko je bilo to najbolj potrebno, ob tem pa so na tak način držali slovenske igralce na varni točkovni razdalji. Rzeszowčani so namreč tekmo začeli s prednostjo 3:0, ACH je odgovoril z dvema točkama, po 9:8 pa je domača ekipa zagospodarila na igrišču. Vsakič ko so se Ljubljančani približali na dve točki zaostanka, so domači odgovorili ter znova pobegnili, v končnico pa vstopili s prednostjo 21:15. Trener ACH Volleyja Tomi Šmuc je vzel odmor, ki pa razmerja moči ni spremenil.

V drugem nizu je bila partija še malce odprta do prvega tehničnega premora (8:5), na kar je Resovia prednost le strmo večala. ACH je do konca niza zbral le še štiri točke. Domačini so ves čas izvrstno servirali, predvsem to velja za Russlla Holmsa. Jasno je bilo, da bo poljski predstavnik dobil tudi tretji niz, tekma pa je bila končana v vsega uri in petnajstih minutah.

Bistveno daljša je bila pot domov, saj so šli slovenski odbojkarji na gostovanje z avtobusom, kar pomeni štirinajst ur vožnje. Kljub temu ima ACH še vedno nekaj možnosti za tretje mesto in napredovanje v pokal CEV. Prihodnji torek mora v Ljubljani premagati Berlin in upati, da na drugi tekmi Budva ne preseneti Resovie. vra, sta