V dvorani Duhail, v kateri je bila tekma Slovenija – Brazilija, je koordinator za tekmovanje s strani IHF zadolžen Leopold Kalin. »Z delovno silo, ki je zadolžena za številna opravila v dvorani in okoli nje, smo imeli sprva težave. A po sestankih so se stvari začele izboljševati, tako da je zdaj skoraj vse v redu,« pravi Leopold Kalin, ki to nalogo opravlja skupaj s Špancem Pepom Blanchartom Santacreuom, ki je bil v Barceloni prvi človek SP 2013. A težave so še vedno z gledalci, kajti na začetku tekme Slovenija – Brazilija jih je bilo v dvorani, katere zmogljivost je 5500 ljudi, le okoli 250.

Na sestanku z igralci pred tekmo je selektor Denič upravičeno govoril v povišanih tonih, ki pa na igrišču sprva niso prebudili fantov. A po začetnih porodnih krčih je bilo kmalu drugače, čeprav je bila glasna klimatska naprava v dvorani zelo moteča. Prvo občutnejše vodstvo (12:8) so Slovenci zapravili v manj kot treh minutah (12:12), še hujši rezultatski »podvig« jim je uspel, ko so vodstvo z enako razliko (28:24) v šestih minutah spremenili v zaostanek za ena (29:30 v 51. minuti). Ob polčasu je na rezervni klopi obsedel Uroš Zorman, kako huda je njegova poškodba mečne mišice (lista), pa bo dokončno znano danes.

Slovenci so večji del tekme igrali slabo, v napadu brezidejno in z začetniškimi napakami, trpljenje ob ogledu njihove igre pa je bilo skoraj hujše kot trpljenje slabo plačanih in izkoriščanih tujcev na gradbiščih v Katarju. Denič je kar v nekaj primerih odstopil od svoje standardne rotacije: Sebastian Skube je igral skoraj vseh šestdeset minut, Gorazd Škof (proti Katarju je v prvem polčasu zbral osem obramb, potem ga je nadomestil Prošt) je bil v vratih do 52. minute (11 obramb)... Tokrat razglašena Jureta Dolenca in Jureta Natka je v zadnji četrtini na položaju desnega zunanjega zamenjal Vid Kavtičnik, kadrovske rošade pa so se v končnici le izkazale za pravo potezo.

Medtem ko je bil Klemen Cehte v letalu na poti proti Dohi, so njegovi soigralci v dramatični končnici le zlomili odpor Brazilcev. Marko Bezjak je uspešno prevzel dirigentsko palico in ob tem še zadeval, Dragan Gajić je tri zadetke od skupno dvanajstih dosegel od 52. minute dalje, Prošt pa je v zadnjih treh minutah zbral tri obrambe. Podobno je Špancem v napeti končnici uspelo proti gostiteljem Katarcem (28:25), zato so za Slovenijo pred zadnjim krogom možne tri uvrstitve v skupini A. Ob pričakovani zmagi Katarja proti Belorusiji bi bila ob porazu ali remiju s Španijo tretja v skupini, enako ob zmagi z golom razlike (zaradi poraza na medsebojni tekmi s Katarjem), ob zmagi s plus dva bi bila druga, ob plus tri ali več pa prva.

»Če na njihovo divjo obrambo na dvanajstih, trinajstih metrih izgubiš žogo, ne obstaja obramba, ki bi lahko preprečila njihov (pol)protinapad. Vsaka rotacija naših igralcev potrebuje določeno časovno prilagoditev, med katero se dogajajo napake in spet smo na 'nuli'. Na postavljeno obrambo so nam dali malo golov, a smo preveč grešili v napadu. Igrali smo preveč po sistemu toplo-hladno,« je ocenil Boris Denič. Priznal je, da je tekma igralcem pobrala veliko energije in moči: »A tudi Brazilci so že na začetku drugega dela dihali na škrge, niso več vlekli v napad, brisanje tal je bilo vedno pogostejše, valjali so se po igrišču ob vsakem prekršku. Potrebovali so počitek, ker je njihova obramba ekstremno naporna. Zato sem dolgo odlašal z minuto odmora, saj sem želel, da čim prej 'umrejo', a smo to izkoristili šele v zadnjih minutah.«