Iz otoške države v Perzijskem zalivu so v stik z Novomeščanom, ki je v slovenskem kolesarstvu in predvsem v klubu iz Novega mesta po karieri tekmovalca in reprezentanta deloval kot trener, menedžer in funkcionar, stopili prek njegovega ameriškega prijatelja. V najmanjšo arabsko državo je prišel septembra leta 2013, njegov prvi projekt pa je bil izdelava boksov za višinski trening za konje. Njegov neposredni delodajalec in šef je princ Nasser bin Hamad Al Khalifa, sin bahrajnskega kralja Hamada bin Ise Al Khalife, ki je na oblasti od leta 1999.

»Moja glavna funkcija je, da princu pomagam na številnih področjih v različnih športih: konjeništvo, triatlon, višinske hiše in določeni drugi projekti. Delam projektno in po posameznih projektih sem tudi plačan. To pomeni, da nisem stalno v Bahrajnu, ampak na leto v povprečju okoli 180 dni, torej približno pol leta. Ko me princ potrebuje, se dogovoriva na primer za dvomesečni načrt in program dela. V tistih dveh mesecih gre za različne oblike moje prisotnosti v Bahrajnu: včasih sem ves čas tam in potem pride k meni tudi moja družina, včasih pa grem v tem času v Bahrajn le za nekaj tednov. Odvisno je od tega, koliko me delo in princ potrebujeta. Najpomembneje je, da mi ni treba biti v Bahrajnu pol leta ali vse leto v enem kosu, ampak grem lahko domov, kadar želim – a vse v dogovoru s princem,« pojasnjuje Milan Eržen.

Višinski trening za konje

Že med prvim projektom (izdelava boksov za višinski trening za konje) sta se s princem odlično ujela. »V enem izmed začetnih pogovorov me je vprašal, kakšna je moja vizija. Ko sem mu povedal, kaj vse sem počel v kolesarstvu v Sloveniji in tujini, sva takoj skupaj prišla do novih idej in zamisli,« se spominja Eržen. S prilagoditvijo na novo okolje, ljudi, prehrano, način razmišljanja, navade, običaje in podobne stvari ni imel težav: »A vseeno gre za povsem drugačen življenjski slog, drugačen svet. Še posebej zame, ker delam s princem, ki je član kraljeve družine. Moraš se privaditi na to, da ko on prihaja, moraš vedno vstati, nikoli ne smeš začeti jesti pred njim, on zmeraj vedno prvi vzame hrano, vedno najprej on ponudi roko... Ogromno je stvari, ki se jih moraš naučiti in biti moraš pozoren na to, kaj drugi delajo,« opozarja Novomeščan, ki ima le pohvalne besede za princa Nasserja.

Komaj 28-letni princ ima v Bahrajnu kar tri uradne funkcije: je predsednik tamkajšnjega olimpijskega komiteja, prvi mož posebnega oddelka za mladino in šport ter poveljnik kraljeve garde. »Kljub svojemu rodu in mladosti je princ preprost in lepo vzgojen fant. Je dobričina, nikoli ga še nisem videl slabe volje in nikoli še ni povzdignil glasu na ljudi. V letu in pol, odkar sodelujem z njim, ni še nikoli ničesar vprašal ali želel, ne da bi ob tem rekel prosim. Prav tako se še nikoli ni pozabil zahvaliti za nič. Med nama ni odnosa šef–zaposleni oziroma nadrejeni–podrejeni, ampak imava prijateljski odnos. Ampak takšen ni le do mene, ampak do vseh ljudi,« opisuje Eržen sina 65-letnega bahrajnskega kralja, ki skoraj vsako popoldne, kadar sta oba v mestu, nekaj ur preživi s princem na njegovi haciendi, na kateri ima Nasser tudi veliko konj.

Dvourni trening z motorji

Eržen trenutno dela na projektu izgradnje športnega kompleksa, vrednega 160 milijonov evrov. Idejni oče je inženir iz Španije, zaljubljen v triatlon, projekt pa mora biti končan do leta 2016. »Celoten kompleks naj bi bil pripravljen za višinski trening. Imel bo veliko in pokrito atletsko dvorano, ki bo edinstvena na svetu, bazene, hotel, rehabilitacijski center, savne, fitnese... Vse to bo narejeno za višinski trening, kar pomeni, da bomo lahko v notranjosti objekta vzpostavili razmere, enake tistim na nadmorski višini 4500 metrov,« opisuje Eržen, ki je že v preteklosti delal višinske hiše zase in za svoje kolesarje.

Ko je v Bahrajnu, Eržen živi in dela v obmorskem mestu Zallaq na zahodni obali države. »Tam ni veliko prometa in ni gneče, mesto je odmaknjeno od vrveža. Tam lahko opravljamo tudi treninge s kolesi, mesto pa je v bližini dirkališča za formulo ena,« opisuje Eržen. Enega izmed treningov je opravil tudi na tem dirkališču. »Princu sem enkrat omenil, da bi rad izpeljal tudi trening z motorji. Ko me je vprašal, kje bi ga želel imeti, sem odgovoril, da na dirkališču formule ena. Takoj je po telefonu poklical nekaj ljudi in uredil zadevo: ob osmih zvečer so na dirkališču prižgali reflektorje in imeli smo dvourni trening z motorji,« pripoveduje Eržen, ki živi v bližini pisarne (vse ima plačano – stanovanje, hrano, letalske vozovnice...), z njim je trenutno triatlonec David Pleše, ki tam nastopa za bahrajnsko ekipo, še vedno pa je trener in menedžer številnih slovenskih kolesarjev (Matej Mohorič, Simon Špilak, Robert Kišerlovski...).