Eva Štravs Podlogar je Turizem vodila 12 let, prijavila se je tudi na sedanji razpis, ki bo uradno zaključen v nekaj dneh. »Ocenila sem, da nimam več zaupanja. Dobila sem namige, da na tem mestu nisem zaželena. Zato sem odstopila. Kar sem naredila do zdaj, bo ostalo, za naprej pa bom razmislila, saj mi mandat traja do aprila,« je povedala kandidatka, ki je z odstopom mnoge presenetila. Ne tudi poznavalcev lokalne scene. Odločilno pa je kajpak stališče občine in župana Janeza Fajfarja. Podlogarjeva ocenjuje, da sta imela ves čas korektne odnose.

Za Evo in proti njej

Na novinarski konferenci je župan Fajfar poudaril pomen nevtralnega razpisa in zanikal svoj vpliv na odločitve. Namignil pa je, da vsi z delom Podlogarjeve niso bili zadovoljni in da so spremembe potrebne. Bolj jasen je bil Anton Omerzel, občinski svetnik in županov zaupnik: »Velikokrat sem bil kritičen do direktorice, proti Evi osebno pa nimam nič. Zagotovo pa je res, da marsičesa še nismo uspeli storiti, med drugim povezati ves turizem ob jezeru. Zato stopicamo na mestu, štejemo goste in turistične novinarje na obisku, premalo pa smo aktivni kot celota in to od lokalne turistične organizacije pričakujem. Eva Štravs Podlogar je prišla v končni izbor, a je pred testi in predstavitvijo programa odstopila. V razpisni komisiji je njena strankarska kolegica Jana Špec (SD), a tokrat ni bilo več mogoče kadrovati politično. Gre za vprašalnike, program, vsebino in ne za to, kdo je proti temu ali onemu. Zato je dosedanja direktorica pravilno ocenila, da njeno vodenje nima podpore, in je odstopila, še preden je bil razpis končan. Govoriti o prirejenem razpisu pa je močno sporno,« trdi Omerzel.

Po neuradnih podatkih naj bi bil favorit na razpisu med štirimi kandidati domačin Jaka Ažman iz znane blejske družine. Ni pa malo takih, ki menijo, da je bil že razpis pred štirimi leti prirejen v korist Podlogarjeve. Zanimivo je, da se je svoji sodelavki odrekel župan Fajfar, nekoč tudi sam turistični delavec in odličen poznavalec razmer na Bledu. Tak razplet njegove nasprotnike utrjuje v prepričanju, da pomembne odločitve sprejemajo drugi. Na Bledu deluje tudi Zavod za kulturo Bled, ki upravlja blejski grad in Festivalno dvorano, najmočnejše turistično podjetje sodi v okrilje Save, na področju turizma (zasebne sobe) pa je aktivno tudi Turistično društvo Bled.