Uživanje alkoholnih pijač in vožnjo avtomobila odsvetujejo tudi v družbi, ki je ena največjih proizvajalk vina in žganih pijač na svetu. Med najnovejšimi prizadevanji je njihova globalna aplikacija za mobilne naprave wise drinking za odgovorno uživanje alkohola, ki potrošniku omogoča vodenje dnevnika pitja, mu pove, kdaj lahko sede za volan, in na sproščen način odgovarja na številna druga vprašanja, ki si jih zastavljajo ljudje, ki so spili kozarček ali dva in kljub temu razmišljajo, da bi sedli za volan.

Odstopanja so možna

»Aplikacija odsvetuje sesti za volan vsakomur, ki je nekaj spil. Prav tako uporabnika jasno opozori, da podatki, ki jim jih ponuja, niso enako zanesljivi kot alkotesti, saj jih vnašajo uporabniki sami, včasih na podlagi lastnih ocen in mnenj,« pojasni Alenka Brecelj, vodja za družbeno odgovornost v podjetju Pernod Ricard Slovenija. Razloži, da so lani oblikovano aplikacijo wise drinking za mobilne naprave, ki potrošnikom omogoča spremljanje količine zaužitega alkohola, pred novoletnimi prazniki, ko je pijača pogosteje na dnevnem redu, dodatno nadgradili. Tako lahko zdaj uporabniki preverijo tudi svoje poznavanje odgovornega uživanja alkohola v »odgovornem kvizu«. V odgovorih izvedo, koliko znaša ena enota alkohola, kako naj z alkoholom ravnajo mladoletni in nosečnice, kako se prideluje vino, kdo je grški bog vina...

»Vsakršne aktivnosti, s katerimi udeležence v prometu opozarjamo, da volan in alkohol ne sodita skupaj, so dobrodošle in tudi aplikacijo vidim kot enega od načinov ozaveščanja,« meni AMZS-jev inštruktor varne vožnje Brane Legan. Razloži, da je zelo pomembno razumevanje tovrstnega preverjanja, »ki naj služi le kot informacija, nikakor pa ne sme biti potuha, da bi za volan sedali, kljub temu da smo zaužili alkohol. Alkohol ne sodi v promet,« je jasen Legan in ponovi, da je lahko aplikacija namenjena zabavi in informativni uporabi, nikakor pa ne zagotavlja zanesljivega rezultata, kot opozarjajo tudi avtorji. Prikazana vrednost navzočnosti alkohola je lahko višja ali nižja od dejanske, zato podatki niso ustrezno merilo za odločanje za vožnjo.

Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete, pojasni, da aplikacije ne poznajo in z njo nimajo izkušenj. »Če si pil alkohol – ne vozi,« ostaja njihova edina mantra, in to ne glede na količino popitega alkohola, saj je v zakonodaji med drugim predpisano, da je prepovedana tudi nižja koncentracija od dovoljene ob znamenjih nezanesljivega ravnanja voznika.

Uporabniki aplikacije se na poti do spoznavanja svojih omejitev srečajo tudi z različnimi nasveti, razloži Brecljeva in doda, da pomeni ena enota 10 gramov čistega alkohola. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča odraslim moškim največ tri enote, ženskam pa dve enoti na dan. Mladoletnim, nosečnicam in voznikom pitje odsvetuje. Ob praznovanjih bi lahko moški brez tveganja za zdravje zaužil največ štiri enote alkohola. Seveda ni priporočljivo niti vsakodnevno uživanje alkohola; po priporočilih bi se ga bilo treba vzdržati vsaj en dan v tednu,« je povedala sogovornica in dodala, da mobilna aplikacija sešteva popite enote ne glede na vrsto alkohola, omogoča dodajanje količin popitega alkohola, upošteva spol, starost in težo uporabnikov, upošteva, kdaj so alkohol zaužili (morda na prazen želodec), in sproti računa, kakšna je raven alkohola v krvi glede na pretečen čas od pitja. Poudarja tudi pomen uživanja brezalkoholne pijače, zlasti vode. Tisti, ki jim vožnjo odsvetuje, lahko neposredno iz aplikacije pokličejo bodisi 113, taksi ali prijatelje, ki jih bodo prišli iskat, tudi če nimajo internetne povezave.

Opozarjajo tudi študente

»V Sloveniji smo v aplikacijo avtomatično vnesli klic na pomoč in nekatere taksije v Ljubljani, Mariboru in Kopru, preostale pa si uporabniki vnesejo sami,« pojasni Brecljeva. Dodaja, da podatkov, koliko uporabnikov že uporablja brezplačno aplikacijo, ki je na voljo tudi na spletnem naslovu https://play.google.com/store/apps, še nimajo, jih pa spremljajo.

V Sloveniji družba Pernod Ricard Slovenija že drugo leto sodeluje tudi z gibanjem Vozim pri projektu »Še vedno vozim, vendar ne hodim«, ki prek izpovedi lastne izkušnje predavatelja v prometni nesreči in delavnic z uporabo očal za simuliranje pijanosti mlade opozarjajo na odgovornost v cestnem prometu. V sodelovanju s študentsko organizacijo Erasmus Student Network (ESN) je družba ustvarila tudi program za odgovorno zabavanje Responsible Party, s katerim si v 28 evropskih državah prizadeva povečati ozaveščenost študentov na izmenjavi o vprašanjih, povezanih z odgovornim uživanjem alkohola. Program je že dosegel več kot 175.000 študentov, v Sloveniji okoli 3600 domačih in tujih študentov.