Julija Urbančič, dijakinja drugega letnika ekonomske gimnazije, nam je zaupala svojo zgodbo o tem, kako je izgubila odvečne kilograme. Z njimi je imela težave od otroštva. Velikokrat je bila tarča posmeha. V šestem razredu se je tako odločila, da bo začela hujšati s pomočjo diet. Te so večinoma trajale dva tedna, vendar je vse izgubljene kilograme hitro dobila nazaj. Za nekaj časa je z dietami prenehala, potem pa se je v začetku devetega razreda odločila, da bo spremenila način življenja. Nehala je uživati sladkarije in zmanjšala vse obroke. Izgubila je kar petnajst kilogramov. S tem je pridobila veliko samozavesti in postala zadovoljna sama s seboj. Julija je danes zelo aktivna oseba. Fitnes obiskuje petkrat na teden, rada tudi teče. Čeprav se veliko otrok sooča s čezmerno telesno težo, se le redki zavedajo, da so sami odgovorni za svoje zdravje. Julija dokazuje, da se z odločnostjo in trdim delom lahko spremenimo in uresničimo svoje cilje.

Brez sladkih prigrizkov

Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, iz društva Befit vsem mladostnikom priporoča uživanje rednih obrokov brez nepotrebnih sladkih prigrizkov. Če pa že želimo poseči po sladkih dobrotah, je dobro, da jih uravnovesimo z zdravimi alternativami, kot sta sadje in zelenjava, pravi. Posledica slabega prehranjevanja, kamor prištevamo preveč mastne, sladke in slane hrane, je porast debelosti ne le v Sloveniji, temveč po vsem svetu, je povedala Cepuševa. Pri čemer pa o aktualnem vprašanju višjega davka na sladke pijače meni, da ne bi prinesel želenega učinka. »To bi bila le kapljica v morje,« pravi. Ljudem bi morali dati nasvete za zdravo prehranjevanje in jih spodbuditi k spremembi življenjskega sloga, pravi in priporoča, da se vsak dan odpravimo na krajši sprehod ali smo športno aktivni vsaj trikrat na teden.

Porast prekomerne teže med slovenskimi otroki

S problemom debelosti med otroki in mladostniki se soočajo povsod v sodobnem svetu, ki je oblegan z nezdravo hitro prehrano in škodljivimi navadami. Iz leta v leto delež prekomerno težkih mladostnikov narašča tako v Sloveniji kot drugod po svetu. Ta problem je še posebno pereč v Združenih državah Amerike. Raziskava med ameriškimi šolarji je pokazala, da je predebelih 32 odstotkov otrok. V Sloveniji je po podatkih fakultete za šport analiza testiranj v šolah pokazala štiridesetodstotno porast prekomerne teže otrok. Dečki so nekoliko bolj ogroženi kot deklice. Podatki kažejo, da se mladostniki ne prehranjujejo s hranilno prehrano, raje posegajo po nezdravi in kalorični hrani, nimajo ustreznih navad pitja in so pogosto žejni. To niti ni presenetljivo, saj so pijače, kot je kokakola, polne sladkorja, po katerem smo hitro žejni. Dokazano je tudi, da sadje in zelenjavo pogosteje uživajo tisti, ki izvirajo iz socialno uravnovešenih družin in v šoli dosegajo nadpovprečne rezultate.

Največja problema sta prekomeren vnos kalorij in premajhna poraba kalorij. Ljudje se namreč ne zavedajo pomena športne aktivnosti. V zadnjih letih so temu namenili več časa tudi v osnovnih in srednjih šolah. Otroke in mladostnike želijo poučiti o prehrani in jih spodbuditi k redni športni dejavnosti. Seveda pa je zdrav življenjski slog odločitev vsakega posameznika.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.