»Glasovanje prek interneta? Bi si res želeli, da bi 4chan odločil, kdo bo vaša naslednja vlada,« je med pogovorom o demokraciji in tehnologiji v Londonu izpostavil Rick Falkvinge. S tem je odgovoril na vprašanje, ali se mu zdi, da bi glasovanje prek spleta oziroma pametnih telefonov na volitve privabilo več ljudi.

Sicer bi mehanizmi za glasovanje prek spleta vsekakor ponujali visoko raven varnosti pred krajo identitete, tako da se tovrstne zlorabe »šaljivcev« verjetno ne bi dogajale tako pogosto kot namiguje Falkvinge, saj bi se to sicer že dogajalo sedaj pri spletnem bančništvu, Falkvinge opozarja tudi na problem varnosti pred špegajočimi očmi obveščevalnih služb in oblasti.

»Nadzor je tako vseprisoten, da stojimo na razpotjih. Da, tehnologijo lahko uporabljamo za dobre stvari, a hkrati živimo v družbi Velikega brata, ki je presegel napovedi iz petdesetih let prejšnjega stoletja,« je opozoril Falkvinge. »Iskanje po spletu je podobno branju misli. In to izkoriščajo tudi aktualne vlade. Približujemo se točki, na kateri bodo vlade zahtevale odgovornost volivcev za oddane glasove. To je za 180 stopinj drugačna moč,« je še izpostavil.

Arvind Gupta, vodja strategije na družbenih medijih za vodilno indijsko stranko BJP, se je strinjal z ustanoviteljem švedske piratske stranke. »Glasovanje bi moralo biti zasebno: vaš glas je svet. Zagotoviti moramo zasebnost in tajnost vaših glasov,« je poudaril.

Ob tem pa sta Gupta in Falkvinge oba pohvalila nove elektronske naprave za glasovanje – vendar tudi te zahtevajo, da volivci pridejo osebno na volišča. »Če volite prek interneta, vam vlada ne more zagotoviti, da za vami ne stoji nasilen partner, ki vam ukazuje, za koga morate oddati svoj glas. Ali pa vaš nadrejeni,« je omenil Falkvinge.