Nemčija ima številne pomisleke

Svet ECB se bo v četrtek sestal na prvem zasedanju v letošnjem letu, na katerem bo zaradi šibke gospodarske rasti in grozeče deflacije po mnenju analitikov napovedal ukrep t. i. kvantitativnega sproščanja oz. odkupovanja obveznic, kar bi predstavljalo zgodovinsko odločitev ECB. Analitiki pričakujejo, da bo program "težak" vsaj 500 milijard evrov.

Nemčija ima glede tega programa številne pomisleke. V tamkajšnji centralni banki menijo, da je kvantitativno sproščanje dejansko dovoljenje za "tiskanje" denarja in reševanje zadolženih držav, ki ni skladno z mandatom ECB.

"ECB želi znižati stroške refinanciranja posameznih držav. To se precej razlikuje od tradicionalne denarne politike," je povedal Nemec Stark, ki je bil med letoma 2006 in 2011 glavni ekonomist ECB. Leta 2011 je odstopil, ker se ni strinjal z nekonvencionalnimi ukrepi, ki jih je sprejela osrednja denarna ustanova v območju evra.

Grozi deflacijska spirala

Zagovorniki kvantitativnega sproščanja po drugi strani pravijo, da bi lahko območje skupne evropske valute brez dodatnega rahljanja denarne politike zdrsnilo v škodljivo deflacijsko spiralo.

Decembra je evrsko območje na letni ravni zabeležilo 0,2-odstotno deflacijo, kar je bil nov znak za alarm, čeprav analitiki opozarjajo, da se na podlagi enega meseca še ne da govoriti o deflacijskem trendu.

V Frankfurtu so povedali, da nameravajo svoje bilance okrepiti za okoli 1000 milijard evrov, kar dejansko pomeni, da bi lahko toliko denarja namenili za odkup obveznic.

''Dodatno rahljanje denarne politike ne bo imelo učinka na realno gospodarstvo''

Stark je dejal, da si je ECB cilj o krepitvi bilanc zastavila, še preden so se cene življenjskih potrebščin v območju evra znižale. "Dodatno rahljanje denarne politike ne bo imelo učinka na realno gospodarstvo, niti ne bo zvišalo inflacije," je še povedal Nemec.

ECB si sicer želi, da bi se inflacija na srednji rok gibala blizu, a malenkost pod dvema odstotkoma. To je njen cilj, predsednik ECB Mario Draghi pa je ob pomislekih, ali so njihovi načrtovani ukrepi skladni z mandatom ECB, večkrat poudaril, da je njihov mandat prav cilj glede inflacije.