Organizacijski komite Planica je včeraj tudi uradno potrdil, da bo finale svetovnega pokala v smučarskih poletih od 19. do 22. marca na prenovljeni in povečani letalnici v Planici. Betonska dela so zaključena, gradijo trenersko tribuno, opravljajo obrtniška dela in sneg izdelujejo s stroji, saj je umetni štirikrat obstojnejši kot naravni. Ker bo do konca leta v Planici še gradbišče, saj sočasno gradijo stadion in proge za smučarski tek, bo ob letošnjem finalu potrebne tudi nekaj improvizacije zlasti glede prometa in parkirišč.

Po letu dni premora se torej znova obeta spektakel s tremi tekmami pod Poncami in tudi z lovom na svetovni rekord 246,5 metra, ki ga ima od februarja 2011 v lasti Vikersund na Norveškem. Pred tem je bila Planica lastnica rekorda kar 24 let – največja daljava pa 239 metrov iz leta 2005. »Prenovljena letalnica je od stare večja za deset metrov. Za polete, daljše od 230 metrov, je potrebna pomoč vzgonskega vetra, ki v Planici lahko zapiha le dopoldne. Ob idealnem razpletu bi bilo v Planici mogoče poleteti 253 ali 254 metrov. Za takšen dosežek je treba izpolniti več pogojev: letalec v vrhunski formi, ki zna lebdeti na zračni blazini, prava višina zaleta in vzgonski veter s hitrostjo en meter na sekundo. Če je močnejši, skakalca začne dvigovati,« je pojasnil vodja tekmovanja Jelko Gros. V naslednjih tednih ga čaka še veliko dela, da bo letalnica pripravljena za tehnični pregled in homologacijo. Gros je dodal, da ne pričakuje takšnih težav s krivuljo leta in zaletno smučino, kot so jih imeli na Kulmu. Zgrajena je tako, da jo bodo lahko povečali, ko bo Mednarodna smučarska zveza (Fis) spremenila pravilo glede največje višinske razlike letalnice.

Planiški spektakel se bo začel v sredo, 18. marca, s preizkusom letalnice. V nasprotju s Kulmom, kjer je otvoritveni polet opravil avstrijski as Gregor Schlierenzauer, bo v Planici to zahtevno in častno nalogo opravil eden izmed skakalcev, ki imajo veliko izkušenj z vlogo predskakalca na skakalnicah in letalnicah. Glavna kandidata sta Rožle Žagar in Jaka Rus. V četrtek, 19. marca, bodo uradni trening in kvalifikacije za tekmo, ki bo v petek, 20 marca, popoldne, v soboto, 21. marca, bo moštvena tekma in v nedeljo, 22. marca, še veliki finale najboljših 30 posameznikov v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Ker so poleti velik magnet za gledalce, je doslej v štirih dneh skupaj v Planico običajno prišlo 60.000 gledalcev. S prenovljeno letalnico bo okoli nje tudi več prostora za gledalce – med 25.000 in 30.000. Zaradi lažjega načrtovanja prometnih tokov si prireditelji želijo, da bi obiskovalci čim več vstopnic kupili v predprodaji, zato so cenejše za 25 odstotkov. V predprodaji bo cena vstopnice za odraslo osebo 23 evrov, na dan tekme pa 29 evrov.

Medtem ko bodo najboljši smučarji skakalci konec tedna tekmovali za svetovni pokal v Saporu na Japonskem, bosta v Planici tekmi za celinski pokal v smučarskih skokih (oba dneva začetek ob 12.45) in nordijski kombinaciji (skok ob 10. uri, smučarski tek ob 15. uri na Pokljuki).