Gasilska zveza Slovenije je velika organizacija, a brez najmlajših članov in dobrega izobraževanja, mentorjev, ki jih usposabljajo, gasilk operativk in tistih z drugimi dolžnostmi, veteranov in veterank z njihovimi izkušnjami in modrostjo ter tudi s svojo veliko razširjenostjo društev po mestih in vaseh ne bi delovala tako uspešno. Ne samo na področju gašenja požarov, ampak tudi kot obrambna sila, ki rešuje in je poleg vsega strokovno in številčno, z dovolj enotami sposobna posredovati v vsakem trenutku ob vseh nesrečah.

V Nedeljskem dnevniku smo zapisali, da so slovenski gasilci po izboru bralcev Nedeljskega dnevnika prejeli naslov Slovenec leta in da jim uredništvo največjega tednika in ekipa Mojega doma podarjata posebno »nagrado«. V naši prilogi uvajamo posebno rubriko, ki jo bomo objavljali redno, v vsaki številki, pripravljali pa jo bomo skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije. V njej bomo na dveh straneh predstavljali gasilce oziroma gasilska društva iz vse Slovenije, bralce seznanjali z različnimi gasilskimi dejavnostmi, s prispevki pa skupaj z gasilci skrbeli tudi za področje preventive. Pomembno dejstvo, na katerega ne smemo pozabiti, je, da je danes v Sloveniji bistveno manj požarov, kot jih je bilo v preteklosti, ravno zaradi preventivnega delovanja gasilcev.

Predstavitev društev

Gasilska društva iz Slovenije vabimo, naj nam pošljejo kratko predstavitev svojega društva na dveh do treh tipkanih straneh (4200 do 6300 znakov). V predstavitvi naj bo nekaj vaše zgodovine, poudarek pa namenite predvsem svojemu delovanju oziroma tistemu, na kar ste najbolj ponosni. Seveda nas zanimajo tudi imena častnikov, ki vodijo društvo, morda tudi zaslužnega člana, ki ga ne gre spregledati, prav tako pa pričakujemo tudi kakšno fotografijo – obvezno gasilsko sliko članov društva, morda še kakšno fotografijo mladinske enote, operativcev ali kakšne druge enote. Napišite pač tisto, kar menite, da bi morali izvedeti bralci Nedeljskega dnevnika in priloge Moj dom.

Ker je za delovanje društev pomemben vir prihodkov tudi del dohodnine, ki jim ga občani lahko namenijo v višini 0,5 odstotka, bomo vedno objavili tudi davčno številko vašega društva. To bodo morali zainteresirani sporočiti davčni upravi, če se bodo odločili del svoje dohodnine nameniti prav vašemu gasilskemu društvu. Vrstni red predstavitev bomo prepustili žrebu, upoštevali pa bomo regijsko raznovrstnost in skušali pokriti prav vse dele Slovenije.

Ob vsem tem bomo v sezoni gasilskih veselic objavljali tudi napovedi. V napovedih veselic bomo navedli, kje, kdaj in kdo, imena nastopajočih oziroma ansambla in morda tudi kakšen poseben dogodek, kot je obletnica delovanja, krst novega vozila ali brizgalne in podobno.

Svoje predstavitve nam skupaj s prilogami pošljite na elektronski naslov mojdom-gasilci@dnevnik.si ali na poštni naslov Moj dom, Dnevnik, Kopitarjeva 2, 1000 Ljubljana, prosimo pa vas, da ob tem navedete tudi telefonsko številko kontaktne osebe. Če nam boste preko elektronske pošte poslali obvestilo o gasilski veselici, to storite pravočasno, pošta naj ima visoko pomembnost, v rubriki Zadeva pa obvezno napišite Veselica, da napovedi v množici pošte ne bomo spregledali. Pričakujemo torej vaše predstavitve, s predstavljanjem društev pa bomo začeli že v naslednji številki.

Gasilske dejavnosti

Rubriko bomo pripravljali skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije. Gasilskih dejavnosti je veliko in naj jih naštejemo samo nekaj: izobraževanje, usposabljanje, različne specialnosti, delovanje GZS in različne komisije, delovanje mladih, članic, veteranov, gasilski čini in odlikovanja, različna gasilska tekmovanja, delovanje operative in zanimivosti s tega področja, delovanje gasilcev na področju preventive in izobraževanj, prav tako pa bomo predstavili tudi sistem alarmiranja gasilcev. In še in še. Verjetno vsi veste, da je gasilski muzej v Metliki, zagotovo pa vas bo začudil podatek, da imamo v Sloveniji kar devet gasilskih muzejev in enajst gasilskih zbirk. In ob tem še tri gasilske godbe in 19 gasilskih pevskih zborov. Tudi o tem bomo govorili, tako da nam materiala zagotovo ne bo zmanjkalo.

Preventiva

Tudi to rubriko bomo pripravljali skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije. Preventiva je v gasilskem delu izjemno pomembna, ena izmed težav pa je, da se za marsikatero področje začnemo zanimati šele takrat, ko se nam kaj zgodi. Morda vam bo kakšen zapis v naših rubrikah pomagal, ko se boste znašli v nevarnosti ali izrednih okoliščinah. V rubriki bomo namreč pisali o alarmnih znakih in načinu klica v sili na center za obveščanje (112), postopkih ob požaru doma in na delovnem mestu, ukrepanju ob drugih nesrečah in nevarnostih (potres, poplave ...).

Življenjsko pomembno je tudi pravilno ravnanje ob evakuaciji iz različnih zgradb, prav tako pa tudi ravnanje stanovalcev ob požaru v večstanovanjskem objektu. Seveda bomo govorili tudi o ukrepanju ob manjših požarih v stanovanju in naravi, ravnanju z gasilniki in podobnem. Že če nam bo kuharjem in kuharicam uspeli dopovedati, da je ogenj zaradi olja na štedilniku najlažje pogasiti s krpo, nikoli pa se ga ne sme gasiti z vodo, bomo naredili veliko.

Vašo pošto torej pričakujemo na spletnem naslovu mojdom-gasilci@dnevnik.si. Akcija se začenja. Na pomoč!