Kitajska televizija je v jutranjih poročilih na prvi dan letošnjega odprtega prvenstva Avstralije v tenisu v Melbournu napovedala kot športno vest dneva dvoboj svoje igralke Qiang Wang s Slovenko Polono Hercog. Mariborčanka pa je na kitajsko razočaranje na prvi letošnji grand slam prišla kot prerojena in premagala Wangovo v treh nizih (3:6, 6:3, 6:2). V drugem kolu jo čaka presenetljiva zmagovalka nad peto nosilko iz Srbije Ano Ivanović, Čehinja Lucie Hradecka.

Čeprav je kljub porazu Kitajko pričakalo okoli trideset kitajskih novinarjev in sedem kamer različnih televizijskih hiš, Polono Hercog pa za zmago le ekipa Dnevnika, je bila Štajerka vseeno navdušena. »Prvič po dveh letih sem prišla na grand slam brez poškodb, zato se mi je zdelo kar malo čudno, da ni nič narobe. Prvi niz sem sicer prepustila Kitajki, potem pa sem videla, da mi uspeva vse, kar znam najbolje. Dobro sem se pripravljala mesec dni, ves december sem garala v telovadnicah in na teniških igriščih teniške akademije v Barceloni. Okrepila sem mišice, igra je postala zanesljiva in prepričana sem, da je moreče obdobje poškodb mimo.« Polona Hercog, ki je velika ljubiteljica tetovaž, si je dala na spodnji del desne roke tetovirati ptičje krilo s simboličnim pomenom, da bo odslej igrala tako lahkotno kot leti ptica.

Drugi naš predstavnik, ki je še nastopil prvi dan letošnjega prvega grand slama, Blaž Kavčič pa je bil jezen, kajti z največjim tekmecem z avstralske celine Jamesom Duckworthom je izgubil drugič (2:6, 7:5, 6:7 (7), 6:3, 2:6), tako da so njuna srečanja zdaj neodločena, vsak ima dve zmagi. Še vedno je nepozaben njun prvi dvoboj pred dvema letoma v Melbournu, ko so ju po petih nizih na več kot 40 stopinjah (zmagal je Kavčič) povsem izčrpana in dehidrirana na nosilih odnesli z igrišča. »Spet me grabijo bolečine v stopalih, s katerimi imam same težave. Zdi se mi, da sem z Duckworthom pokazal le dvajset odstotkov svojega teniškega znanja, zato sem tudi moral izgubiti. Ampak grem dalje, najprej na challenger v Hongkong, potem na zagrebški dvoranski turnir, za nadaljevanje pa s trenerjem Blažem Trupejem še nisva naredila končnega načrta,« razkriva Blaž Kavčič, ki ve, da je treba poraze čim prej pozabiti. Raje razmišlja o svoji novi spremljevalki, manekenki in nosilki lepotnih nazivov Lari Koren, ki ji bo skušal »podariti« čim več zmag na teniškem igrišču, da bo tako dvignil proračun in ga bo dekle lahko spremljalo na turnirjih.

Čeprav je med novinarji kar veliko vprašanj o tem, zakaj bi Slovenec Aljaž Bedene rad postal Anglež, pa teniški igralci z Otoka o novem »rojaku« ne govorijo veliko. Ve se le to, da sta prvi in drugi igralec Velike Britanije Andy Murray in James Ward tako dobra prijatelja, da se nista niti za hip dolgočasila decembra v Španiji, ko sta se skupaj pripravljala na novo sezono. Celo več, Murray kot številka ena v reprezentanci Davisovega pokala bo edini odločal o tem, kdo bo igral ob njem.

Izidi – 1. krog, moški: Berdych (Češ, 7) – Falla (Kol) 6:3, 7:6 (1), 6:3, Nadal (Špa, 3) – Južni (Rus) 6:3, 6:2, 6:2, Murray (VB, 6) – Bhambri (Ind) 6:3, 6:4, 7:6 (3), Dimitrov (Bol, 10) – Brown (Nem) 6:2, 6:3, 6:2, Federer (Švi, 2) – Yen-hsun (Taj) 6:4, 6:2, 7:5, Karlović (Hrv, 23) – Bemelmans (Bel) 6:4, 6:2, 6:4; ženske: Hradecka (Češ) – Ivanović (Srb, 5) 1:6, 6:3, 6:2, Halep (Rom, 3) – Knapp (Ita) 6:3, 6:2, Bouchard (Kan, 7) – Friedsam (Nem) 6:2, 6:4, Šarapova (Rus, 2) – Martić (Hrv) 6:4, 6:1.