»Smo obupani, razočarani, poteptani, ponižani in vedno znova šokirani. Odnosi so porušeni, nobenega zaupanja ni več, ni pripadnosti. Naša ladja se je potopila na dno globokega brezna. Vsi smo sumničavi drug na drugega...« so zapisali zaposleni javnega zavoda Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah. Podrobno so opisali celo vrsto nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešila ravnateljica.

Grožnje in žaljivke

Še isti mesec se je svet zavoda na izredni seji odločil, da bo med zaposlenimi izvedel anonimno anketo o zadovoljstvu delavcev, ki je pokazala, da so razmere skrb vzbujajoče. Tretjina vprašanih je trdila, da ravnateljica z zaposlenimi manipulira, nekateri so potožili, da jim je tudi grozila, kričala nanje in jih žalila. Med drugim je prišlo na dan, da ne vodi redno evidence svojega delovnega časa, da predčasno odhaja iz službe, da določenim posameznikom izplačuje dodatek za uspešnost in da je na mesto vzgojiteljice zaposlila žensko, ki ni imela ustrezne izobrazbe, čeprav se je za službo neuspešno potegovalo več vzgojiteljic z diplomo.

»Zadnja tri leta so se odnosi samo še zaostrovali. Želeli smo, da bi zadevo rešili sami in da vse to ne bi prišlo v javnost, zato sem jo lani povabil k sebi v pisarno in ji dejal, da je vrag vzel šalo in da bo zaradi številnih ugotovljenih nepravilnosti morala odstopiti. Rekel sem ji tudi, da bo svet zavoda imenoval vršilko dolžnosti ravnateljice, ona pa bo še vedno lahko vzgojiteljica. Odločno me je zavrnila,« nam je pripovedoval župan Šket.

Po njegovem mnenju si je ravnateljica resnično privoščila preveč. Nad zaposlenimi naj bi izvajala mobing pa tudi navodil sveta zavoda ni upoštevala. Zlatka Pilko, ki je namestnica predsednice sveta zavoda, pravi, da so razmere postale tako resne, da je sredi lanskega decembra šest članov sveta zavoda, predstavnikov ustanovitelja in staršev soglasno sprejelo sklep, da zaradi nastale situacije in ugotovljenih nepravilnosti pozivajo ravnateljico Drofenikovo k odstopu. Ravnateljica odstopne izjave ni podpisala, jim pa je sporočila, da bo zoper svet zavoda vložila tožbo, ker so kršili njene pravice.

Kmalu razpis za novega ravnatelja

Ker bi postopek razrešitve trajal predolgo, so se v svetu odločili, da bodo prihodnji teden objavili razpis za novega ravnatelja. Drofenikovi, ki je bila v tem vrtcu kar 20 let ravnateljica, namreč mandat poteče konec junija. Različne inšpekcijske službe pa so že na delu. Med drugim bodo poskušale odkriti, ali je v vrtcu v Šmarju pri Jelšah dejansko prihajalo tudi do psihičnega in fizičnega nasilja nad otroki. Na zboru delavcev naj bi namreč nekdo rekel, da je že prišlo do klofute, lasanja in da naj bi nekega otroka zaprli v temno kamrico. Župan pravi, da še nikoli ni slišal, da bi v vrtcu imeli temno kamrico, da bi otroke lasali ali klofutali in da so takšne obtožbe na zelo trhlih temeljih. Kdor jih je izrekel, bo moral inšpektorjem natančno pojasniti, kdo je koga udaril, kje in kdaj se je to zgodilo in kje je tista zloglasna črna kamrica. Po besedah župana se nihče od staršev doslej še ni pritožil nad vzgojiteljicami in njihovimi pomočnicami.

Nasilje nad otroki je treba takoj raziskati

Božena Bratuž, predsednica skupnosti vrtcev Slovenije, dogajanja v vrtcu v Šmarju pri Jelšah sicer ne pozna dobro, čeprav jo je ravnateljica Marta Drofenik pred meseci poklicala in jo prosila za pomoč. Povedala ji je, da z njo ravnajo zelo grdo, da se je skupina ljudi postavila proti njej in se vtika v njeno delo. Glede nasilja nad otroki pa je Bratuževa odločno povedala: »Vsako nasilje, pa naj je psihično ali fizično, je nedopustno.

Če obstaja sum, da se je nekaj zgodilo, je treba nemudoma ukrepati. Anonimno se takšne stvari ne rešujejo. Tako delajo samo strahopetci. Prijavitelj mora s priimkom in imenom stati za svojo izjavo, dolžnost ravnateljice pa je, da se domnevno nasilje nad otroki nemudoma razišče.«

Včeraj smo za komentar prosili tudi ravnateljico Marto Drofenik, vendar nam do konca redakcije ni odgovorila.