Ker bova najbrž kar nekaj časa časa prebivala v njej, si želiva posteljo dimenzij 140 x 160 x 200 centimetrov in manjši kavč (dvosed) za gledanje televizije. Prav bi nama prišle še nižje omarice, garderobna omara pa bo v prostoru nasproti kopalnice. Že vnaprej se vama zahvaljujeva za pomoč. Urša in Grega

Odgovor: Pri opremljanju vajine garsonjere sva upoštevala dejavnike, ki vplivajo na bivalno ugodje in funkcionalnost prostora, kot so položaj oken, obstoječe inštalacije … Največ težav je z umestitvijo postelje, ki zaseda veliko dragocene uporabne površine in zahteva določeno mero intimnosti. Njena umestitev neposredno pod okno je iz različnih razlogov zelo neugodna, zato sva se odločila za nekoliko nekonvencionalno rešitev, s katero bo izrabljen vsak centimeter prostora.

Prostor sva razdelila na tri mikrolokacije. Prva je dnevno-spalni del s trosedom, dvižno posteljo in ožjimi visokimi omarami. Ta se podaljša v dodaten, dobro osvetljen delovni kotiček z dvema pisarniškima mizama, predalnikom in nižjimi omaricami pod okni. Tretja je kuhinja z jedilno mizo. Med seboj so vizualno ločene z odprtimi knjižnimi policami in rotirajočim televizorjem, ki ga lahko spremljata iz vseh kotičkov prostora. Spuščen lesen strop nad posteljo ustvarja intimno atmosfero in zakriva napeljave, ki vodijo do televizije.

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag, inž. arh, 2AMV Arhitekti