Za slovenskimi smučarskimi skakalci je uspešen konec tedna, čeprav se ni končal s piko na i. To bi bila zmaga, ki jo je na včerajšnji tekmi posameznikov pričakoval glavni trener Goran Janus. Peter Prevc, ki je bil najvišji stopnički v tej sezoni že nekajkrat blizu, je zasedel četrto mesto, višjo uvrstitev je zapravil v drugi seriji. Ekipni uspeh so dopolnili Jurij Tepeš (sedmo mesto), Jernej Damjan (10.), Matjaž Pungertar (17.), Nejc Dežman (19.) in Robert Kranjec (22.), točk ni dosegel le Rok Justin.

Uvrstitve na zmagovalni oder so se slovenski reprezentanti veselili v soboto, ko so v postavi Tepeš, Dežman, Damjan in Prevc zasedli tretje mesto. To jim je uspelo v zadnjih dveh skokih, ko sta se izkazala Damjan z najdaljšim skokom tekme (136,5 metra) in Prevc (129 metrov), medtem ko je Anders Fannemel naredil veliko napako, in Slovenci so Norvežane premagali za dve točki. Zmage so se veselili Nemci (Neumayer, Kraus, Freitag, Freund) pred Avstrijci (Hayböck, Schlierenzauer, Diethart, Kraft).

Slovenski trenerski štab je po včerajšnji tekmi posameznikov ugotovil, da je Prevc v drugi seriji na odskočni mizi naredil napako, ki ga je stala uvrstitve na zmagovalni oder. Po prvi seriji je bil tretji, zaostajal je za Kamilom Stochom in Stefanom Kraftom, ki sta na prvih dveh mestih ostala tudi na koncu, medtem ko je skakalca iz Dolenje vasi prehitel Severin Freund. »Škoda, da Prevc ni zadržal tretjega mesta. pričakovali smo, da ga bo. Ampak razlike so zelo majhne, zato že drobne napake pomenijo nazadovanje. S poljsko turnejo smo zelo zadovoljni, prav tako z nastopi v Zakopanih, tako ekipno kot posamezno,« je bila prva ocena Janija Grilca, pomočnika glavnega trenerja Gorana Janusa, ki je medtem ekipo vozil proti domu.

Z zornega kota slovenskih navijačev je še posebno zanimiv boj za skupno zmago v svetovnem pokalu. Prevc ima še vedno lepe možnosti. Toda zdi se, da dobitnik dveh olimpijskih kolajn še ni v idealni formi. Vseskozi se uvršča tik pod vrh, medtem ko zmagal v tej sezoni še ni. Zaostanek za vodilnim Kraftom narašča (zdaj zaostaja za 113 točk), za drugouvrščenim Michaelom Hayböckom se manjša (35 točk), Prevcu je za petami Freund (11 točk). V slovenskem taboru vedo, kje tiči Prevčeva težava in poudarjajo, da je potrebno biti potrpežljiv. »Ko bo Peter začel delati čiste skoke na mizi in v zraku, bo hitro zraven, ni veliko oddaljen. Treba je iti po vrsti, na silo se nič ne da storiti. Delati je treba pravilno, kot smo do zdaj, biti motiviran, potem pridejo želeni skoki. Še malo mu manjka, da ne bo več skakal tako kontrolirano, ampak bolj avtomatično,« je pojasnil Grilc. Prevc bo imel priložnost, da napake odpravi na drugem koncu sveta. V soboto in nedeljo bosta tekmi v Saporu na Japonskem. V drugačnem okolju se razmerja lahko spremenijo, pomagati bi utegnil tudi spomin na lansko leta, ko so Slovenci na dveh tekmah v okrnjeni konkurenci dosegli pet od šestih možnih uvrstitev na zmagovalni oder, zmagi pa sta dosegla Prevc in Damjan. Oba bosta v sredo na letalu, prav tako vsi ostali slovenski skakalci, ki so tekmovali na Poljskem, kajti ekipa bo nespremenjena.

Pred potjo na daljni vzhod jih danes čaka lažji trening moči, jutri pa specialna vadba. Nekaj skokov bo v Kranju morda opravil Robert Kranjec, ki se je vrnil med dobitnike točk. Čeprav je zapadel v krizo, vodstvo reprezentance ni razmišljalo, da bi ga umaknilo s tekem za svetovni pokal, kot so pred novim letom naredili z Jurijem Tepešem. »Robert na treningih skače dobro, zato ni bilo potrebe po premoru in dodatni vadbi. Pomembno je, da začne redno zbirati točke. Veseli me, ker se je pobral. Najtežje je, če na tekmi ne pokažeš tistega, kar znaš,« je dejal Grilc. Nato je pojasnil še primer Tepeš. Ta se je v skakalno karavano vrnil s tretji mestom na poletih na Kulmu, včeraj pa je dokazal še, da je lahko blizu najboljšim tudi na manjši skakalnici. »Dvigneš se lahko hitro, če si dobro pripravljen. Ugotoviti je potrebno le, kje tiči težava in potem temu prilagoditi trening. Jurij je osvežil moč in tudi veliko skakal,« je recept za nov vzpon 25-letnega Ljubljančana navedel Grilc. Trenerski štab je zadovoljen tudi, ker se počasi, a vztrajno pobira Jaka Hvala. Potem ko je moral tehniko zgraditi povsem od začetka, je v celinskem pokalu dosegel dve četrti mesti. »Hvala je tehniko izboljšal. Zdaj mora tekmovati, kajti tako bo zvišal raven skakanja. Zato nastopa v celinskem pokalu,« je še dodal Grilc, ki upa, da bodo skakalci v drugoligaškem pokalu tudi v tem delu sezone priborili kvoto za sedmo mesto na tekmah za svetovni pokal.