»Zgodilo se je, kar se ne bi smelo. Tako veliko časa je šlo v nič,« je Jakov Fak po spletu nesrečnih dogodkov nemočno zmajeval z glavo v cilju nedeljske preizkušnje 30 najboljših biatloncev v Ruhpoldingu. Potem ko mu je na sprintu zagodlo sneženje, v katerem servisna ekipa ni našla idealne formule s smučmi in kljub le eni zgrešeni tarči ni zmogel več od 14. mesta, je v nedeljo padel na spustu, ko je bil po polovici tekme celo na čelu kolone, menjal smuči, nekaj več tvegal na strelišču (dva kazenska kroga) in sprijazniti se je moral s 24. mestom.

»Rad bi zmagal. Mislim, da sem tega sposoben,« je bil samozavesten pred tekmo. Vendar na zanj tako uspešnem prizorišču – zmagal je na na svetovnem prvenstvu 2012 – mu sreča zadnja dva dneva ni bila naklonjena. Ostalo mu je le novih 41 točk svetovnega pokala. Namesto da bi pritiskal za ovratnik Martinu Fourcadu, Antonu Šipulinu in Emilu Hehleju Svendsenu, za katerim je na četrtem mestu pred Ruhpoldingom zaostajal le pet točk, sta ga prehitela Simon Schempp in Johannes Thingnes Boe. Domači junak Schempp je po drugem mestu na sobotni tekmi v nedeljo skoraj 20.000-glavo publiko osrečil z zmago v biatlonski formuli 1 (114 točk). Mladi Viking je slavil v soboto, v nedeljo pa ga je spodnesel Fakov padec s salto, da je končal kot deseti.

Faka je spodneslo na hitrem spustu na ledeni plošči. S smuči se je odtrgalo tudi okovje. »Ledene plošče nisem videl. Po padcu sem iskal smuči, nato menjal smuči in potem še pretiraval v lovu. Pa še rezervna smučka, ki sem jo dobil, je bila toliko slabša, da verjetno ni dobra niti za trening,« je opisal okoliščine, ki so ga po analizi podatkov stale skoraj minuto časa. Za primerjavo – v zgoščeni konkurenci se je najboljša osemnajsterica v cilju zvrstila v 58 sekundah. Tudi Klemen Bauer (58. mesto), Janez Marič (76., njegova 200. tekma svetovnega pokala v cilju) in Rok Tršan (84.) so v soboto delno plačali ceno zahtevnih razmer v sneženju. Zdrs na deseto mesto v ekipni razvrstitvi v pokalu narodov morda ne bo imel tako daljnosežnih posledic kot Fakova smola v boju za vrh skupne razvrstitve.

Teja Gregorin je na tekmi s skupinskim startom z 12. mestom ponovila dosežek s sprinta in v skupnem seštevku napredovala na 13. mesto. Požela je sloves najboljše strelke, saj je zgrešila le eno od 30 tarč. »V Ruhpoldingu sem vedno dobro streljala. Želim, da strelska forma za Antholz ostane na tej ravni, tekaško pa bi potrebovala več svežine in energije. Težko je teči, če dekleta tečejo mimo, pa jim ne morem slediti,« je Teja Gregorin pripomnila po tekmi, po kateri je zabeležila okroglo 200. uvrstitev med najboljšo trideseterico v svetovnem pokalu .