Dolgo je kazalo, da bo veter krojil še en dan v Zakopanah. Potem ko je odpihnil petkove kvalifikacije in tudi danes skakalci niso mogli odločati o tem, kdo bo nastopil na nedeljski posamični tekmi (celotno dogajanje so prestavili na nedeljo, kvalifikacije se bodo začele ob 12.15), pa je popoldne pod skakalnico Wielka Krokiew veter le pojenjal in najprej so lahko izvedli trening, nato pa še ekipno tekmo.

Slovenski trener Goran Janus je v ekipo uvrstil Jurija Tepeša, Nejca Dežmana, Jerneja Damjana in Petra Prevca. Slovenci so se kmalu utrdili na četrtem mestu, lovili Norvežane na tretjem in se obenem uspešno branili pred napadi Poljakov s petega mesta.

Po prvi seriji je bila Slovenija četrta, na tem mestu pa ostala tudi po treh skakalcih druge serije. A izjemen skok Jerneja Damjana (njegovih 136,5 metra je bil sploh najdaljši posamični dosežek obeh serij) je že napovedal, da bi se stvari morda lahko obrnile drugače. Tretji norveški predstavnik Anders Jacobsen je bil sicer soliden (127 metrov), a norveška prednost se je stopila na manj kot 16 točk.

V zadnji izmeni sta bila na vrhu skakalnice Prevc za Slovenijo in Anders Fannemel za Norveško. Najboljši slovenski skakalec je ostal hladnokrven in ponovil dosežek iz prve serije s 129 metri. Fannemel pa ni zdržal pritiska; naredil je veliko napako pri odskoku, pristal pri le 117 metrih, preračunavanje vetrnih točk in daljav pa se je končalo s slovenskim veseljem. Slovenija je tekmo končala pri 1018,4 točke, Norveška pri 1016,4. Na koncu sta o stopničkah odločali dve točki: malo, a dovolj za dobro voljo v slovenskem taboru.

Bili že pripravljeni na četrto mesto

"V bistvu je bilo super. Sprva je kazalo, da tekme sploh ne bo, ker je precej pihalo. Za nas se je izšlo super, upam, da bom te skoke prenesel tudi na posamično tekmo. Jernej in Peter pa sta skakala res super," je dogajanje strnil Jurij Tepeš. "Pripravili smo se na to, da bomo četrti, bili smo skoraj prepričani v to. A tekme ni konec, dokler ne skoči zadnji in danes se je to spet potrdilo, za nas pa se je izšlo zelo dobro," je bil Tepeš zadovoljen z razpletom v zadnji izmeni druge serije.

Prevc je bil tako z dvakrat 129 metri najboljši slovenski predstavnik, Damjan je skočil 120,5 in v drugi seriji 136,5 metra, Dežman 119,5 in 119 metrov, Tepeš pa 117,5 in 122 metrov.

Janus na posamični tekmi pričakuje zmago

"Čestitke vsem fantom. Tekma je bila napeta do konca, bili smo varni na četrtem mestu, a to so skoki. Fannemel je naredil napako, mi takšne grobe nismo in to je na koncu prineslo tretje mesto," je tekmo analiziral Janus, ki verjame, da bo po slabem začetku konca tedna na Poljskem v nedeljo še bolje. "Stopnjevali smo nastope v finalni seriji, kar je odlično. Jernej je v prvi seriji naredil napako, kar pa je v drugi popravil. Za jutri je napovedano lepše vreme, že ekipna tekma je bila dovolj fer, jutri pa pričakujem zmago," je odločen slovenski skakalni selektor.

Nemci ugnali Avstrijce

Na vrhu sta o zmagi odločali Nemčija in Avstrija. Ta je bila nazadnje v vodstvu po drugem skoku drugega člana Gregorja Schlierenzauerja, a so bili nato Michael Neumayer, Marinus Kraus, Richard Freitag in Severin Freund le boljši od Michaela Hayböcka, Schlierenzauerja, Thomasa Dietharta in Stefana Krafta s 1050,6 proti 1035,7 točke. Nemci, že zmagovalci uvodne ekipne tekme sezone v Klingenthalu, pa so se po podelitvi izkazali še z dobrodelno gesto, saj so nagrado za zmago, 30.000 švicarskih frankov, namenili Američanu Nicku Fairallu, ki se je huje poškodoval pri padcu v Bischofshofnu. "Lepa tekma je bila. Pred sezono smo si želeli nastopiti dobro prav na vsaki tekmi in to smo tudi danes izpolnili. Vedno sem rad nastopal na tej napravi, zmagal pa do danes še nisem," je dejal član zmagovite ekipe Freund.