Prireditelji relija Dakar so današnjo sklepno etapo s ciljem v Buenos Airesu zaradi močnega dežja, ki je teren spremenil v komaj prevozno blatno kopel, prekinili po drugi kontrolni točki in s tem 174-kilometrsko hitrostno preizkušnjo skrajšali za polovico. Miran Stanovnik je hitrostno preizkušnjo končal s 27. časom in se v skupnem seštevku uvrstil na 28. mesto.

"Presrečen sem, da mi je uspelo priti do cilja. Dirka je bila izjemno naporna preizkušnja za človeka in tehniko, poleg tega tako hude konkurence ni bilo še nikoli. Z uvrstitvijo med trideset najhitrejših sem zadovoljen tudi sam. Če bi bil šest sekund hitrejši, bi končal na 27. mestu, z 32 sekundami boljšim časom pa bi izenačil lansko uvrstitev na 26. mestu. A ker se zavedam, da sem vsak kilometer odpeljal po svojih najboljših močeh, se s tem ne obremenjujem," je po prihodu na cilj dejal 50-letni edini slovenski udeleženec dirke. Na dosedanjih 18 nastopih na teh dirkah je 12-krat prišel do cilja, letošnji dosežek je osmi najboljši v karieri.

Al-Attiyah pa je bil prvič na vrhu skupne razvrstitve te dirke leta 2011. Že pred startom letošnje izvedbe je bil trdno odločen, da bo uspeh ponovil. Po dveh tednih garanja po brezpotjih Argentine, Čila in Bolivije je cilj izpolnil, z novim sovoznikom Matthieujem Baumelom je premagal vse tekmece.

Po vrnitvi v ekipo X-raid-Team, v kateri je že sodeloval med letoma 2005 in 2009 (leta 2011 je zmagal s VW Touaregom), je Katarec izkoristil prednosti Minija, ki je zadnja leta skoraj nepremagljiv na tej dirki. Posamične etape so sicer dobivali tudi tekmeci iz drugih ekip, skupno pa je bil Mini na vrhu.

"Bistveno je bilo ostati na vrhu skupnega seštevka, to pa ni bilo vedno lahko. Morali smo trdo garati, a na koncu se je izplačalo. Pomagale so izkušnje in veliko treninga," je po uspehu dejal 44-letni Katarec, ki je tako še enkrat potrdil vsestransko športno nadarjenost, saj ima v svoji športni zbirki tudi strelsko olimpijsko medaljo iz Londona 2012. Al-Attiyah se je vpisal na seznam dirkačev, ki so Dakar dobili več kot enkrat, na njem pa so še Francoz Jean-Louis Schlesser in Japonec Hiroši Masuoka s po dvema zmagama, Francoza Rene Metge in Jean-Pierre Lartigue s po tremi, Finec Ari Vatanen s štirimi in Francoz Stephane Peterhansel s petimi.

Branilec naslova med motociklisti Coma pa je brez težav zadržal vodstvo tudi po današnji zadnji. Coma je s tem še petič zmagal na Dakarju in se na lestvici najboljših izenačil s francosko dvojico Cyril Neveu in Cyril Despres, Stephane Peterhansel pa ima še eno zmago več.

"Ponosen sem in vesel, da sem dosegel peto zmago. O tem, da bi lovil šesto, pa je zdaj še prezgodaj govoriti. Zdaj bom najprej užival v tem uspehu," je dejal Coma. Španec je prvič slavil na Dakarju že leta 2006, ko je tekmovanje še potekalo v Afriki, potem pa dodal zmage še v letih 2009, 2011, 2014 in letos. Poleg Španca sta na stopničke stopila še Portugalec Paolo Goncalves (Honda) in presenečenje letošnjega Dakarja, Avstralec Toby Price (KTM).