Skupno vodi danes šesti Španec Marc Coma (KTM), ki ima 17 minut naskoka pred Concalvesom in je vse bližje novi zmagi. Stanovnik je skupno na 28. mestu.

Kar 1024 kilometrov so prevozili udeleženci Dakarja 2015 na predzadnji etapi do Rosaria. Po najdaljši letošnji etapi dirkače do cilja v Buenos Airesu loči le še 393 kilometrov. Stanovnik je končal na 30. mestu, skupno pa dan pred zaključkom dirke zaseda 28. mesto. Coma je po današnji uvrstitvi na šesto mesto korak bližje svoji peti zmagi na najtežjem reliju na svetu.

Predzadnja etapa po prašnih argentinskih makadamih je predstavljala najdaljšo preizkušnjo na Dakarju z letnico 2015. Poleg 298-kilometrske hitrostne preizkušnje preko hitrih in prašnih makadamov je karavana motoristov in posadk v avtomobilih in tovornjakih prevozila kar 726-kilometrsko povezovalno pot. Taka razdalja je po enajstih napornih etapah, kjer so se dirkači spopadali z vročino, mrazom, dežjem in visoko nadmorsko višino, pomenila močan psihični in fizični napor.

Stanovnik je po prihodu v Rosario dejal: "Cilj ni tako blizu, kot se morda zdi. Po prihodu v Rosario sem slišal zgodbo dirkača, ki je zaradi prepoznega zaviranja pristal na nasprotni strani ograje nekega vrta. Zaradi trenutka nepozornosti lahko izgubiš mesto ali celo zaključiš z dirko tik pred ciljem." Povedal je, da so na njegovem KTM-u preko noči zamenjali gume in opravili servis na prednjem vzmetenju: "Mehanik naše ekipe je delal do jutra. Medtem, ko so servis na prednjem vzmetenju opravili v specializirani delavnici proizvajalca vzmetenja WP, je vse ostalo Thorsten servisiral sam. Kot vsak dan smo takoj po prihodu v cilj etape zamenjali olje in ker v izpuščenem olju ni bilo sledu obrabe notranjosti agregata, bomo do cilja enega najtežjih Dakarjev pripeljali z enim pogonskim strojem. Če bi menjal agregat, bi dobil kazenski pribitek petnajstih minut."

Etapno zmago si je privozil Avstralec Toby Price (KTM), ki je s tem povečal možnosti za končno uvrstitev na tretje mesto. Čilenec Pablo Quintanilla, do 11. etape tretjeuvrščeni v skupnem seštevku, je namreč omenjal zdravstvene težave in zdrsnil na četrto mesto. Drugo in tretje mesto v predzadnji etapi sta zasedla člana Hondine tovarniške ekipe Joan Barreda Bort in Paolo Goncalves.

Danes je na sporedu zadnja, 13. etapa letošnjega Dakarja. Dirkače do težko pričakovanega cilja v argentinski prestolnici loči 393 kilometrov, od tega jim bodo na 174 kilometrih merili čas. Čeprav bo to najkrajša etapa na celotnem reliju, morajo udeleženci ohraniti ritem in osredotočenost na dirko.

Med avtomobilisti je etapno zmago dosegel Argentinec Orlando Terranova (Mini) pred Rusom Vladimirjem Vasiljevim in Argentincem Emilianom Spatarom. Skupno pa je pred končno zmago danes četrtouvrščeni Katarec Nasser Al-Attiyah (Mini), ki ima pred Južnoafričanom Ginielom De Villiersom (Toyota) več kot pol ure prednosti.