''Presenetljivo je le, da je lahko danes nekdo še vedno presenečen''

"Presenetljivo je le, da je lahko danes nekdo še vedno presenečen, da je bilo lansko leto najtoplejše doslej. Znanost kriči na nas že dolgo, dolgo časa in vprašanje je, kdaj in kako se bomo odzvali," je sporočil ameriški državni sekretar John Kerry.

Nasin Goddardov inštitut za vesoljske študije je v poročilu zapisal, da je bilo deset najtoplejših let, odkar merijo svetovne temperature, po letu 2000 z izjemo leta 1998. Nasa je izračunala, da se je svet od leta 1880 segrel za 0,8 stopinje Celzija, NOAA pa pravi, da so bile temperature v lanskem letu povprečno višje od povprečja 20. stoletja za 0,7 stopinje.

Topleje praktično po vsem svetu

Lani je bilo topleje praktično po vsem svetu, le v vzhodnem in osrednjem delu ZDA ne, kjer so se v začetku leta 2014 soočali z eno najhujših zim v zgodovini.

Nasa opozarja, da bo prihajalo do sprememb iz leta v leto, vendar pa dolgoročen trend ostaja v smeri višanja temperatur. Morje je bilo lani po podatkih NOAA za 0,57 stopinje toplejše od povprečja 20. stoletja, tla pa za eno stopinjo.

Spremembe so najbolj vidne ob severnem tečaju, kjer se ledena površina že več let zapored zmanjšuje. Obratno pa je na Antarktiki, kjer se ledena površina zadnji dve leti povečuje.