Belorusi so vam zagrenili življenje v dodatnih kvalifikacijah za EP 2004 na Danskem, ko so zmagali v Stožicah.

Nikoli ne bomo pozabili, kaj so nam naredili v Stožicah. Takrat smo morebiti že vnaprej slavili uvrstitev na EP, a nato doživeli šok. Toda takratni neuspeh moramo vzeti kot opozorilo, nikakor pa ne kot maščevanje, kajti maščevanje se ti lahko hitro vrne kot bumerang. To bo povsem drugačna zgodba, kajti tako mi kot oni smo v Katarju že prebili led z uvodno tekmo. V naših glavah je Čile že pozabljen in z mislimi smo že pri Belorusih.

Bo prehod v manj kot 24 urah težak?

Nikakor ne. Težak je bil prehod od težkokategornikov Danske, Švedske in Islandije na turnirju na Danskem do eksotov Čilencev, kar se je pokazalo v prvem polčasu. Mi smo vajeni obračunov s težkokategorniki, zato komaj čakamo na tekmo z Belorusijo.

Se strinjate, da je Slovenija v Dohi proti Belorusiji vseeno v vlogi favorita?

Seveda. V vsakem primeru moramo prevzeti vlogo favorita na svoja ramena. Ne bežimo od tega, da smo kakovostnejša reprezentanca, vendar si ne smemo privoščiti, da bi tako kot proti Čilu igrali dobro le trideset minut. Za uspeh proti Belorusom bo treba biti na zelo visoki ravni vseh šestdeset minut, ne zgolj en polčas.

Beloruska igra Sloveniji ne ustreza. Zakaj?

Res je, da težko igramo proti njim, da se mučimo. So pač dobra reprezentanca, ne pa avtsajder kot Čile. Belorusija ima kopico odličnih igralcev, stavijo pa predvsem na dobro obrambo. Zagotovo so najmočnejši v obrambi, ki jo moramo izničiti z našo agresivno obrambo, posledično pa v hitrih (pol)protinapadih dosegati lahke zadetke. Jasno je, da smo precej hitrejši in gibljivejši, to pa moramo izkoristiti in jim vsiliti svoj ritem igre.

Ali je Rutenka, ki je včeraj proti Španiji dobil rdeči karton in dosegel le en gol, sposoben sam odločiti tekmo?

Ne, kajti en igralec nikoli ne more sam dobiti tekme. Belorusi imajo odličnega Rutenko, ki je njihov najboljši in največjega spoštovanja vreden igralec, a to še zdaleč ne pomeni, da je edini, ki je nevaren. V napadu se vse vrti okoli njega, njegovi soigralci pa težko rešujejo situacije v igri ena na ena, zato bolj ali manj čakajo le na njegove sicer zelo uporabne podaje in žoge. Dejstvo je, da igrajo v napadu zelo počasi. S takšno igro, ki je podobna šahu, poskušajo uspavati oziroma omrtviti nasprotnika. A imamo recept zanje, prav tako tudi za Sergeja.

V beloruski reprezentanci igra kar sedem vaših soigralcev iz Meškova.

Skoraj polovica igralcev, ki nastopajo v Katarju, prihaja iz mojega kluba. Priznam, da bo nenavadno in smešno igrati proti njim. Toda na tekmi šestdeset minut ne bomo niti soigralci niti prijatelji, pred tekmo in po njej pa bomo spet. Verjamem, da se bo na koncu smejalo meni, ne pa njim. dek