Teja Gregorin se je na uvodni posamični tekmi v Ruhpoldingu po dobrem mesecu dni znova vrnila na rob elitne deseterice. Z 12. mestom je bistveno popravila vtis s Pokljuke in iz Oberhofa. Olimpijska junakinja iz Sočija si je tako povrnila samozavest. Še posebej se je osredotočila na streljanje in zadela vseh deset tarč, a to ob 18. tekaškem času ni bilo dovolj za elitno deseterico. »Na zadnjih tekmah sem zgrešila preveč tarč, tako da sem bila tokrat bolj previdna. Bila sem umirjena, mogoče le malo počasna. Rekla sem si, da naj najprej popadajo tarče, potem bo šele skrb za hitrost. Dobro streljanje se mi zdi bolj pomembno, saj tekaška forma še ni takšna, da bi lahko konkurirala najboljšim,« se je z učinkom sprijaznila Gregorinova, ki januarsko pripravljenost že po pravilu stopnjuje glede na všečnost prizorišč od turobnega Oberhofa, zakotnega bavarskega Ruhpoldinga do visokogorskega Antholza, ki sledi prihodnji teden. Gregorinova po enajstih od 25 tekem v sezoni drži 15. mesto v skupnem seštevku s Kaiso Makarainen kot vodilno.

Gregorinova ni niti malo podobna Norvežanki Fanny Horn, ki je včeraj ob isti strelski učinkovitosti premagala celo najboljšo (tekačico) med biatlonkami Darjo Domračevo in dosegla prvo zmago. Ihanka velja za zelo stabilno tekmovalko brez velikih nihanj. Bera sezone je zato ne razveseljuje. Z le dvema uvrstitvama med deseterico z uvodnega prizorišča v Oestersundu zaostaja za povprečno bero visokih uvrstitev v svetovnem pokalu, ko je nanizala okoli deset uvrstitev med deseterico v sezoni. Zanimivo pa je, da je najmanj uvrstitev v deseterico dosegla v sezonah 2009 (1), 2012 (3) in 2014 (3), ko je nato zablestela na največjih tekmovanjih v zimi s kolajnami. Gregorinova je v dobršni meri ublažila znova skromna nastopa Anje Eržen (74. mesto) in Andreje Mali (51. mesto), ki se ji je sicer v tej sezoni le enkrat uspelo uvrstiti v trideseterico. To je povprečje najslabših njenih sezon 2008 in krstne 2002. Bera vseh treh slovenskih članskih biatlonk se odraža tudi v pokalu narodov. So zunaj petnajsterice.

Mnogo bolj optimistično bero imajo slovenske smučarske tekačice. Po treh petinah tekem so osme v razvrstitvi ženskega dela pokala narodov. S 404 točkami se jim obeta rekordni seštevek točk po dobi Petre Majdič. Tekačice danes čaka nadaljevanje sezone v estonski nordijski prestolnici Otepaeae s sprintom v klasični tehniki, jutri pa še prva štafetna tekma dvojic v sezoni. Kljub odsotnosti Vesne Fabjan, ki po operativnem posegu na srcu zaradi srčne aritmije že okreva, udarna moč slovenskih sprinterk s Katjo Višnar, Alenko Čebašek, Niko Razinger in Anamarijo Lampič ni bistveno okrnjena. Mladinka iz Smlednika je decembra osvojila celo dva absolutna naslova prvakinje in prav v klasiki je še posebej močna. To bi lahko pokazala že na svoji drugi tekmi v svetovnem pokalu. Kljub odsotnosti najboljših treh Norvežank v svetovnem pokalu pa sprinterska konkurenca z izjemo Marit Bjoergen v Estoniji ne bo bistveno okrnjena. Tega se še posebej zaveda Katja Višnar, ki drži šesto mesto v sprinterski razvrstitvi. Vsi jo uvrščajo v ožji krog tistih, ki lahko prve prekinejo niz norveških zmag v sezoni.

Vesna Fabjan že okreva doma in pravi: »Počivam, sem na počasnih obratih kot kakšna stara mama. Po enem tednu bi že lahko začela trenirati v počasnem ritmu, po treh tednih pa že dokaj normalno.« Tudi Anamarija Lampič je morala tik pred sezono na enako operacijo, sedaj teče kot prerojena.