Prihodnja petek in soboto bo na Gospodarskem razstavišču sejem izobraževanja in poklicev Informativa, kjer bodo razstavljalci predstavili več kot 200 izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter odrasle, ki jim je vseživljenjsko učenje pomembno. Kot običajno bo Informativa, ki poteka tri tedne pred informativnimi dnevi, mladim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po končani osnovni, srednji šoli ali fakulteti, saj bo predstavila programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija do dela in študija v tujini.

Mladi bodo med drugim lahko spremljali interaktivne predstavitve poklicev, se udeležili številnih delavnic in predavanj, se pozanimali o štipendijah, o bivanju v času šolanja, izobraževanju v tujini, odraslim pa bo postregla z informacijami o podiplomskem študiju, prekvalifikacijah, jezikovnih tečajih in delu v tujini ter v okviru Poslovne Informative tudi z informacijami o poslovnem in strokovnem izobraževanju.

Inovatorji znajo z lesom

V okviru razstavnega prostora Centra RS za poklicno izobraževanje bodo mladi lahko igrali poker s poklicnimi kartami, spoznali svet aranžerjev, mizarjev, kamnosekov, igrico minecraft, predstavili jim bodo prenovljeno spletno stran mojaizbira.si in evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih Euroskills. Letošnja Informativa pa bo postregla tudi z nekaj »trendnimi« poklici. Tako bodo obiskovalci lahko spoznali mlade nadobudne slovenske oblikovalce, ki ustvarjajo izdelke iz slovenskega lesa.

Predstavili se bodo Marko Žabkar Marič, ki različne lesene izdelke izdeluje z laserskim strojem, Žiga Komperšek bo predstavil svoje ročno izdelane edinstvene »longboard« deske in rolke murksli, na ogled bodo postavljena slovenska lesena kolesa tratar bike, nastala izpod rok Janeza Tratarja, in leseno pohištvo oblikovalke Klavdije Jarc.

V petih letih ne bo sprememb, v dvajsetih bodo nepredstavljive

In kateri poklici so sicer v teh negotovih razmerah »varna« izbira? Miro Smrekar, direktor kadrovske agencije Adecco, pravi, da se stanje na trgu dela v petih letih ne bo bistveno spremenilo. »Kakšna bo situacija čez dvajset let, pa je odvisno od odločitev, ki jih bomo sprejeli danes. Potrebe gospodarstva so rezultat državnih politik in sposobnosti lastnikov in menedžerjev, da pravilno predvidijo okoliščine. Po drugi strani pa je tudi odgovornost podjetij, da načrtujejo aktivnosti, za katere imajo zagotovljene vse vire. Eden od potrebnih virov so tudi kadri – podjetja morajo sprejeti trenutno realnost in načrtovati projekte, za katere imamo usposobljene delavce,« poudarja Smrekar.

Pri tem dodaja, da Slovenija nikakor ni samozadostna, podjetja, ki izvažajo, pa so odvisna od gospodarskih gibanj v glavnih trgovinskih partnericah. Na slovenski trg dela tako vplivajo razmere na globalni ravni. »Svetovni trendi z zamudo prihajajo tudi v Slovenijo. V naslednjih petih letih bo gotovo povpraševanje po poklicih na področjih biotehnologije, informacijske tehnologije, zdravstvene oskrbe in storitvenega sektorja. V dvajsetih letih pa bodo spremembe v tehnologiji, demografiji in načinu zaposlovanja prav gotovo spodbudile razvoj poklicev, ki si jih trenutno ne moremo predstavljati,« napoveduje Smrekar.