Uvod je bilo včerajšnje odprtje Slovenskega središča v hotelu Ritz-Carlton v Dohi, v katerem le najem konferenčne dvorane stane kar 13.000 evrov. Njegov častni pokrovitelj je predsednik Borut Pahor, ki je imel tudi otvoritveni govor, središče pa je simbolično odprl s tem, ko je ujel rokometno žogo, ki mu jo je podal predsednik RZS Franjo Bobinac. Pahor si je s svojo številno politično-gospodarsko delegacijo na tribuni VIP v usnjenih sedežih ogledal tudi tekmo Slovenija – Čile (bil je v zdaj že tradicionalni navijaški pozi – v rokah je imel slovensko zastavo in z njo navdušeno mahal), ki pa je bila tudi edina, ki jo bo videl v živo v Dohi.

Med gledalci sta bila tudi poškodovani Uroš Bundalo in Blaž Blagotinšek, ki danes praznuje 21. rojstni dan. Selektor Boris Denič se je pričakovano odločil, da bo za prvo tekmo prijavil le 15 igralcev od možnih šestnajstih. Nasploh pa je bil pogled na skoraj prazno dvorano Al Sadd, katere zmogljivost je 7700 gledalcev, grozen. Več kot 150 slovenskim navijačem je konkurenco delalo okoli dvajset navijačev Čila, preostalih gledalcev pa je bilo manj kot varnostnikov, redarjev in prostovoljcev skupaj.

Že v prvem napadu je obležal robustni Matej Gaber, ki ga je na sredini podrl Nicolas Jofre, a sodnika sta namesto dveminutne kazni za Čilenca pokazala – rumeni karton Slovencu zaradi domnevnega simuliranja in predolgega jezika. Južnoameričani niso popuščali, Denič pa je v iskanju razpoložene sedmerke že do 19. minute ponudil priložnost kar štirinajstim od 15 igralcev, na klopi je obsedel le Vid Kavtičnik. V prvem polčasu je bil izid desetkrat izenačen, največja prednost enih ali drugih pa je znašala dva gola.

Na srečo je učinek učinkovitega Rodriga Salinasa (5) izničil Dragan Gajić, ki je že v prvem polčasu spravil za hrbet osem žog vratarja Reneja Olive z metom 10:8 in je dosegel polovico slovenskih golov v tem delu igre. V družbi maskote Faheda so otroci med polčasoma v nagradni igri metali žoge s sredine igrišča v prazen gol in bili zelo neuspešni, enako pa velja tudi za Čilence. Na začetku drugega polčasa skoraj deset minut niso dosegli zadetka, v tem času pa so jih prejeli kar osem (24:14). Dvorana se je zaradi naslednje tekme, afriškega derbija Egipt – Alžirija, začela polniti, prav tako tudi mreža Čila, končnih +13 pa je bila tudi najvišja razlika na tekmi. Deset golov levorokega Rodriga Salinasa, člana romunske Steaue iz Bukarešte (poleg njega v tujini igra le še Marco Oneto, član nemškega Mindna, ki včeraj ni dosegel niti gola), je bilo za Južnoameričana slaba tolažba, malce boljša pa praktično darilo, ki ga je dobil kot najboljši igralec poražene ekipe (v slovenski Primož Prošt).

»Prva, pa kilava. Ne, šalim se. Na vsakem velikem tekmovanju, ko se znajdeš v vlogi favorita na prvi tekmi, igraš v krču, noge so težke. Po slabem prvem polčasu smo v nadaljevanju stvari hitro postavili na svoje mesto in nismo izgubili preveč energije, ki jo bomo krvavo potrebovali proti Belorusiji,« je dejal Dragan Gajić, z devetimi goli prvi strelec Slovenije. Bradati Miha Žvižej je dodal: »V prvem delu nismo bili tista ekipa, ki smo je vsi vajeni. Pred začetkom drugega smo si dejali, da moramo igrati tako, kot bomo proti dobrim reprezentancam, ker na SP ni prostora za zafrkancije. Stisnili smo v obrambi in že po uvodnih minutah je bilo jasno, da smo jih dokončno strli.«