Tožilec Bensouda je pojasnil, da ne gre za preiskavo, temveč za "proces preiskave informacij, ki so na voljo, da bi ugotovil, ali obstaja upravičena podlaga za začetek polne preiskave". Na podlagi ugotovitev bo nato odločil, ali bo preiskavo sprožil ali ne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je obsodil odločitev ICC kot škandalozno. Edini namen predhodne preiskave, ki jo je označil kot protiizraelsko, je po oceni izraelskega zunanjega ministra Avigdorja Liebermana poskus, da bi škodili pravici Izraela do obrambe pred nasiljem. Ponovil je, da Izraelu, ki ni član ICC, ni treba sodelovati s sodiščem. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je preiskavo označil za absurdno ter poudaril, da ICC po lastnih pravilih nima pristojnosti v Palestini, ker ni država.

Palestinski zunanji minister Rijad al Malki je pozdravil odločitev tožilca. "Vse poteka v skladu z načrti. Nobena država in nihče ne more več ustaviti te akcije, ki smo jo zahtevali," je dejal za AFP. Izrazil je prepričanje, da bo predhodni preiskavi sledila prava preiskava.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je ocenila, da bi prehodna preiskava lahko vodila do preiskave ICC "o zločinih, ki so jih vse strani storile v Izraelu in Palestini ter končala kulturo nekaznovanosti, ki je privedla do začaranega kroga vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti".

Palestinske oblasti so 2. januarja priznale pristojnost sodišča za nazaj, od 13. junija lani, ko je po ugrabitvi in umoru treh izraelskih najstnikov Izrael sprožil operacijo aretacij na Zahodnem bregu. Različni dogodki so nato privedli do vojne na območju Gaze, v kateri je bilo v sedmih tednih ubitih skoraj 2200 Palestincev in 73 Izraelcev.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je takrat podpisal Rimski statut, na podlagi katerega je bil ustanovljen ICC, potem ko Varnostni svet ZN ni sprejel resolucije s pozivom Izraelu k umiku s palestinskih ozemelj do konca leta 2017. S tem so palestinske oblasti dobile pravico, da lahko od aprila letos na ICC vložijo tožbe proti Izraelu zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

ZDA in Izrael, ki sicer nista podpisnici Rimskega statuta, sta to potezo obsodili, Izrael pa je v odgovor ustavil prenos palestinskim oblastem več kot sto milijonov dolarjev dogodka od davkov, ki jih pobira za Palestince.