Po sedmih urah potovanja je slovenska reprezentanca le nekaj minut pred polnočjo v sredo priletela iz Zagreba prek Budimpešte v Doho, nato pa se je v močnem spremstvu vojaških in policijskih patrulj s prižganimi lučmi odpeljala proti luksuznemu hotelu Grand Hyatt ob morski obali, v katerem stane zgolj nočitev z zajtrkom več kot 350 evrov. Gre za objekt, ki ima poleg veličastnega lobija, številnih restavracij, savn, bazenov, različnih igrišč in podobnega tudi zasebno plažo. V hotelu, v katerem od šestih reprezentanc iz skupine A ne prebiva le Katar, so v dobro miru obiskovalcev prepovedani tako psi kot mačke.

Kljub pozni uri prihoda je selektor Boris Denič za včeraj točno opoldne sklical uro in pol dolg trening v dvorani Al Sadd, v kateri bo Slovenija odigrala le eno tekmo – prav uvodno proti Čilu. Na treningu je po posebnem programu vadil le poškodovani Uroš Bundalo, medtem ko je preostalih 16 igralcev delalo na polno, večerni trening pa je odpadel zaradi udeležbe na otvoritveni slovesnosti v dvorani Lusail, v kateri sta sinoči uvodno tekmo odigrala Katar in Brazilija (28:23). Premierna tekma na letošnjem SP v Dohi, ki je podobna velikemu gradbišču (gradi se na vsakem koraku) in v kateri je med 1,5 milijona prebivalci le petina Katarcev (drugo so priseljenci, največ je tistih iz Pakistana, Bangladeša, Filipinov...), je zasenčila celo prijateljsko tekmo nogometašev Bayerna in Schalkeja, ki so trenutno na pripravah v glavnem mestu Katarja.

»Vse je na najvišji možni ravni. Super hotel in sobe, lepe dvorane, dobra organizacija, okusna hrana, sončno in toplo vreme... To je fino, a nas ne zanima, saj dobro vemo, zakaj in po kaj smo prišli v Katar. Na koncu bo štelo le to, kar bomo prikazali in dosegli na igrišču,« se zaveda levoroki Jure Natek, ki se je po petih letih vrnil v reprezentanco, za katero je pred tem nazadnje igral na velikem tekmovanju na EP 2010 v Avstriji. »Pustimo preteklost, na katero nimam najlepših spominov. Poškodbe so me napadale kot po tekočem traku, a zdaj sem spet v reprezentanci, s katero bi rad nastopil na olimpijskih igrah v Braziliji leta 2016,« se nadeja 32-letni Ljubljančan in član Magdeburga, ki mu je na ponovoletnem turnirju na Danskem po padcu na tekmi proti Švedski malce oteklo koleno, zato je preventivno izpustil zadnji dvoboj z Islandijo.

Po včerajšnjem treningu si je Natek, še ves preznojen in z energijskim napitkom v rokah, prijazno vzel čas tudi za sedmo silo. Pred uvodno tekmo s Čilom na Juretovem sedmem velikem tekmovanju v karieri seveda ni bežal pred vlogo favorita proti reprezentanci, ki si je na lanskem vseameriškem prvenstvu v Urugvaju priigrala tretje mesto in uvrstitev na SP z zmago proti gostiteljem na tekmi za bronasto kolajno z zadetkom v zadnjih sekundah. »Nesmiselno je izgubljati besede o Čilu, na dolgo pametovati in filozofirati. Smo boljši in moramo brez težav zmagati, za to pa bo potreben predvsem pravi pristop brez podcenjevanja,« pred obračunom s Čilom, ki tretjič (zapored) nastopa na SP, meni Natek.

Da je Čile avtsajder tako v skupini kot na SP, pove tudi podatek, da je njegova najboljša uvrstitev na tovrstnih tekmovanjih 22. mesto s premiernega SP na Švedskem 2011. »Čeprav ne gre za predstavnika evropskega rokometa, ga ne smemo podcenjevati. Če nekoga podcenjuješ, jih lahko od njega hitro dobiš po glavi. Zato moramo iti na polno, še posebno, ker gre za uvodno tekmo na prvenstvu. Ta bo najbolje pokazala, v kakšni formi smo v tem trenutku, vedno pa je super tekmovanje začeti z zmago,« je po treningu ocenil selektor Boris Denič. Slovenija bo že na četrtem zaporednem SP v prvem krogu igrala z avtsajderjem: v Tuniziji 2005 je bil to Kuvajt (zmaga s 34:17), v Nemčiji 2007 Grenlandija (35:21), v Španiji 2013 pa Savdska Arabija (32:22).

Edini čilski zvezdnik je 32-letni krožni napadalec Marco Oneto, od te sezone soigralec Miladina Kozlinein Nenada Bilbije v nemškem Mindnu. A Denič se z 204 centimetre visokim in 112 kilogramov težkim igralcem, ki je že pri 17 letih prišel v Barcelono (njen član je bil 13 let), nato pa igral za Veszprem in Magdeburg, ne obremenjuje. »Nikoli ne izpostavljam posameznikov, ker en igralec v moštveni igri sam ne more nič. To, ali bomo premagali Oneta, ni pomembno, pomembna je le zmaga proti celotnemu Čilu,« diplomatsko pojasnjuje Denič. Na vprašanje, kako mu je všeč v Dohi, v svojem slogu odgovarja: »To ni pomembno. Jaz sem lahko tudi žejen in lačen ter spim v šotoru.« Selektor se še ni odločil, ali bo za jutrišnjo tekmo prijavil 15 ali 16 igralcev, Bundala zanesljivo ne bo med njimi: »Vsi pričakujemo, da se nam bo naknadno pridružil Cehte, za katerega moramo imeti prostor. Če dam v zapisnik 16. igralca, s tem nisem vzel prostora Cehtetu, ampak bom moral kasneje poslati na tribuno zdravega igralca.«