Ali bo to vaše prvo novinarsko sodelovanje s švedsko televizijo?

Ne. V takšnih in podobnih vlogah sem bil že kot igralec in trener. Ko sem bil kot igralec poškodovan, nisem mogel igrati za Švedsko in na EP 2004 v Sloveniji sem bil strokovni sokomentator na televiziji. Všeč mi je to delo in uživam v njem. Če imam priložnost, predvsem pa čas, se z veseljem odzovem povabilu. V Dohi ne bom strokovni sokomentator med prenosi tekem, ampak po nekaterih kot strokovni gost v studiu.

Boste kot trener Flensburga izkoristili SP tudi za skavtiranje igralcev?

V Flensburgu sem trener, športni direktor in še marsikaj, vse v eni osebi. Ker veliko mojih igralcev nastopa za različne reprezentance na SP ali pa so poškodovani in nimam treningov, bom tekmovanje v Katarju, na katerem bom imel veliko prostega časa, izkoristil tudi za oglede tekem in iskanje okrepitev za klub. Ne skrivam tega, da potrebujem desnega zunanjega igralca, ki bi mogoče lahko zaigral za Flensburg že takoj po SP ali pa vsaj v naslednji sezoni. Iščem torej igralce tako za sedanjost kot za prihodnost.

Švedska je daleč od časov, ko ste igrali vi. Kaj lahko doseže na SP?

Švedska je že od nekdaj slovela po dobri obrambi in kolektivu, tako pa je tudi zdaj. Ima dobre vratarje, kombinacija dobre obrambe in vratarjev pa je njena glavna moč. A velika težava je napad, predvsem na postavljeno obrambo. Občasno lahko igra dobro v napadu, a manjka kontinuiteta, ki pa je v turnirskem sistemu tekmovanja, ko je v kratkem času veliko tekem, zelo pomembna. Tudi protinapad ni nič posebnega, brez njega in kontinuitete pa bo manj nevarna in brez večjih možnosti, da se vmeša v boj za kolajne. Vrnil se je levoroki ostrostrelec Kim Andersson, ki ima poleg vratarja Mattiasa Anderssona in stebra obrambe Tobiasa Karlssona edini več izkušenj. Škoda, ker se je Kim Ekdahl Du Rietz v tako zgodnjih letih odločil za slovo od reprezentance, kajti z njim bi bila Švedska precej močnejša. Lahko igra v obrambi in napadu, močan je v igri ena na ena, ima odličen strel, (pol)protinapad. Takšnega igralca Švedska trenutno nima.

Kaj pa Slovenija?

V zadnjem času je nisem podrobneje spremljal, ne poznam niti rezultatov njenih tekem na nedavnem turnirju na Danskem. Toda zame Slovenci že od nekdaj igrajo zelo lep rokomet, tehničen in z glavo – in to obožujem. Seveda pa moraš imeti na razpolago prave igralce, da lahko igraš takšen rokomet. Na vseh položajih, a Slovenci tega trenutno nimate. Sloveniji manjka predvsem levi zunanji igralec, ki lahko zadane z desetih, enajstih metrov, ki pa ga zaradi poškodb ni. Kozlina? V napadu lahko igra deset minut, a to ni rešitev. Zaradi odsotnosti pravega levega zunanjega je treba spremeniti sistem igre in ga prilagoditi temu dejstvu, kar sem moral občasno tudi jaz narediti v Flensburgu. To je sicer možno, vendar po drugi strani traja, traja, Slovenija pa verjetno ni imela dovolj časa za to veliko spremembo. Kljub temu je seveda sposobna priti v četrtfinale, naprej pa zelo težko.

Na SP ni Srbije, ki ste jo vi kot selektor pripeljali v dodatne kvalifikacije, kjer pa je pod vodstvom Vladana Matića doživela polom s Čehi.

Srbija bi morala biti v Katarju. Ima odlične igralce, ki nastopajo v vrhunskih klubih, zato si ne bi smela privoščiti spodrsljaja proti slabši Češki. Flensburg mi ni dovolil nadaljevanja selektorskega dela v Srbiji, mi je pa žal, da nasledniku Matiću ni uspelo. Zdaj je v tej vlogi Dejan Perić, za katerega ne vem, koliko sploh ima trenerskih izkušenj. Kot igralec jih sicer ima zelo veliko, super pa je, če ima selektor tako igralske kot trenerske izkušnje.