Nismo vsi Brecelj

Ko je Mestna občina Koper obvestila Društvo prijateljev zmernega napredka, ki od leta 1993 deluje na Gregorčičevi 4, da se mora v roku enega meseca izseliti, se je v javnosti dvignil oblak prahu. Poleg omenjenega društva, ki ga vodi umetnik Marko Brecelj, na istem naslovu delujejo še kolektivi KaM, DBI, Panda Banda, Nemesis Booking, Stoner boner, Jamcoast, HCKP in posamezniki.

»Vsi nas enačijo z Marko Brecljem, ampak ni tako. Mi delamo program avtonomno in Brecelj ni naš član. Dokument z zahtevo o izselitvi je dobilo Društvo prijateljev zmernega napredka, ki prostore tudi upravlja. Mi pa smo aktivna mladina,« pravi Jan Gorkič, član treh kolektivov, ki delujejo v okviru MKC Koper.

Kot poudarja Gorkič, v okviru koprskega mladinskega centra delujejo že več deset let. Pred tremi meseci so pisali na koprsko občino in prosili za srečanje z županom, ki pa se na njihovo prošnjo ni odzval. Želijo si preprosto delati, saj imajo do konca leta 2015 potrjene že vse dogodke in koncerte. Prav tako se ne strinjajo, da je Brecelj pri 64 letih še vedno predsednik društva.

»Breclja imamo radi in ga spoštujemo kot umetnika. Vendar menimo, da bi prostor lahko prepustil komu drugemu in mu dopustil tudi malo več svobode. Pri nas nima velike podpore pri načinu vodenja društva,« še pravi Gorkič.

Prostore bi radi obnovili

Na koprski občini poudarjajo, da je MKC namenjen mladinski dejavnosti in ne zgolj alternativni subkulturni sceni ter glasbeni in multimedijski produkciji, ki naj bi prevladovala v zadnjih letih. Ker so v zadnjih letih v Kopru ustanovili nekaj novih nevladih organizacij s programi za mlade, jim je občina ponudila prostore na Gregorčičevi 4.

»Žal jim s trenutnimi uporabniki kljub vsej dobri volji in prizadevanjem ni uspelo najti skupnega jezika. Osnovna želja občine pa je, da v prvi vrsti poskrbi za dejavnosti, v katere je vključeno večje število prebivalcev, kar mladina nedvomno je,« odgovarjajo na občini Koper.

Objekt na Gregorčičevi 4 želijo zato najprej obnoviti, nato pa prostore nameniti tako alternativni sceni kot širšemu krogu mladine.

Brecelj včeraj po telefonu ni želel dajati izjav, je pa pred dnevi za STA povedal, da bodo morali v društvu razmisliti, kje bodo izvajali že dogovorjeni program, in da so prepričani, da novonastali položaj koristi prihodnosti društva, saj menijo, da je Popovič naredil novo napako, ki mu bo škodila, njim pa koristila.