Španski motociklist Joan Barreda Bort (Honda) je zmagovalec 10. etape relija Dakar, na kateri so morali tekmovalci premagati 891 kilometrov od Calame do Salte. Drugi je bil vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Coma (KTM), ki je pred zasledovalci le še povečal prednost. Stanovnik (KTM) je na 10. etapi osvojil 31. mesto.

Večina etape je potekala na visoki nadmorski višini in pri ledenih temperaturah. Stanovnik se je z višino spopadel v svojem ritmu. Hitrostna preizkušnja se je začela na nadmorski višini 3600 metrov, nakar je pot dirkače vodila preko prelaza na 4970 metrih nadmorske višine. "Na planoti smo vozili pri minus 11 stopinjah Celzija. Prsti na rokah skoraj zmrznejo, celo telo je trdo. V takšnih razmerah je izjemno težko ostati zbran na dirko. Poleg tega smo za etapo dobili zelo slabo pripravljeno potno knjigo. Več nevarnosti sploh ni bilo označenih. Nekdo je slabo opravil svoje delo," je razmere v Andih opisal Stanovnik.

Cilj etape je za dirkače na motociklih in štirikolesnikih ločen od preostale karavane in tako so fantje in dekle, tekmuje tudi Španka Laia Sanz Pla-Giribert (Honda), znova bili prepuščeni lastni iznajdljivosti. Kot je dejal 50-letni veteran Stanovnik, sicer župan občine Log-Dragomer, jih je čakalo prenočišče na tleh opuščene telovadnice: "Dobili smo le tanke odeje. Ne bo nam prav toplo."

Vodilni v skupnem seštevku Marc Coma je o etapi in letošnji dirki povedal: "Pomembno je ohraniti zbranost. Dakar je bil resnično zahteven, a kljub boju z vsemi mogočimi situacijami in pogostemu trpljenju med dirkanjem še vedno uživam. To je tisto, kar daje tej dirki čar. Sooči te z omejitvami in, ko misliš, da ne zmoreš več, se z njimi spopadeš in greš naprej. Etapa je bila zelo zahtevna, ni bilo lahko držati visokega tempa. Sprva smo imeli težave zaradi nadmorske višine, nato pa je sledil zelo tehničen odsek. Poizkusil sem vzdržati enakomeren tempo preko cele hitrostne preizkušnje."

Na poti proti startu hitrostne preizkušnje je svoj prvi Dakar neslavno končal Matthias Walkner. Mladega Avstrijca sta zdelala dehidracija in vzpenjanje na Ande, zaradi česar se je na transferju večkrat ustavil in bruhal. Pred odstopom je zasedal 19. mesto, po nepričakovani zmagi v tretji etapi pa je zasedal celo tretje mesto.