Slovenska četverica Klemen Bauer, Jakov Fak, Rok Tršan in Janez Marić je dobila tekmo zasledovalcev in osvojila sedmo mesto z zaostankom 2:46,8 minute.

Pred tem je kazalo veliko bolje, saj je Bauer Faku štafeto predal v vodilni skupini devetih reprezentanc, ta pa je pometel s tekmeci in si na prvem mestu pred Nemci in Norvežani pritekel že več kot 23 sekund prednosti. Tršan je v primerjavi z najboljšimi sicer izgubil minuto, a predal kot četrti. Marič pa je moral po zadnjem streljanju kar dvakrat v kazenski krog, s čimer je izgubil še zadnji stik z boljšimi ekipami, prednost pred zasledovalci pa je zadostovala za sedmo mesto.

Bauer odlično začel, Fak pa nato deklasiral tekmece

Odlično je danes začel Klemen Bauer: "Že drugič sem šel v štafeto kot prvi in mislim, da mi to kar ustreza. Znajdem se v gneči na startu in se prerinem naprej. Drugače sem pričakoval bolj miren tempo, kar pa se ni zgodilo. Začelo se je bolj počasi, od drugega kroga naprej pa je šlo brez taktiziranja. Lahko bi sicer šel naprej, a sem se odločil, da je streljanje bolj pomembno." Tekmovalec je potrdil tudi, da je njegova forma v vzponu.

Tekmovalec dneva pred 12.000 gledalci pa je bil Jakov Fak, ki je v svoji izmeni opravil s skupino osmih tekmecev najboljših držav in si priboril veliko prednost pred tekmeci: "Z nastopom sem zadovoljen. Z zadnjim strelom v stoje sem sicer moral malo počakati, a mislim, da sem ostale danes v teku in streljanju deklasiral. Na progi je na določenih mestih drugačen sneg, ampak se da teči, saj imam super material. Zdravstveno stanje gre na bolje, čeprav še vedno kašljam in imam težave z nosom. To bo verjetno trajalo še nekaj časa. Jutri bom seveda poskušal ponoviti takšen nastop. Tu se dobro počutim," je po nastopu rekel Fak, ki bo v soboto ob podobnem nastopu eden izmed favoritov za najvišja mesta.

Marič sebe ne bi dal v zadnjo predajo

Marič je imel tudi kanček sreče, da so mu tekmovalci priborili veliko prednost pred večino tekmecev in kljub povprečnemu nastopu je Slovenija letos dosegla svojo najboljšo uvrstitev. "Mislim, da je to sedmo mesto čisto realno. V streljanju stoje nisem mogel umiriti puške, a četudi bi zadel kakšnega več, to rezultata ne bi spremenilo, saj so bili pred menoj boljši tekmeci. Če bi bil trener, samega sebe ne bi uvrstil v zadnjo predajo, a o tem seveda ne odločam. V zadnji predaji so bili res vsi najboljši in težko sem jim sledil. Na progi še nekako gre, a potem na strelišču plačam davek. Na srečo sem v leže streljal brez poprave in smo imeli takšno razliko, da nismo izgubili kakšnega mesta. To sedmo mesto je odličen rezultat, s katerim sem zelo zadovoljen, nisem pa zadovoljen s streljanjem v stoje."

V soboto se bodo v Ruhpoldingu v sprintu pomerile tekmovalke.