Čeprav gresta prekomerna teža in neaktivnost pogosto z roko v roki, raziskovalci opozarjajo, da so posledicam neaktivnosti močno izpostavljeni tudi suhi. Slednji so v primeru neaktivnosti precej bolj izpostavljeni zdravstvenim težavam kot sicer. Precej boljšega zdravja pa so tudi težji, ki telovadijo.

Raziskovalci so učinke telovadbe oziroma neaktivnosti na zdravje v obdobju 12 let spremljali s pomočjo 334.161 Evropejcev. Njihova opazovanja so jih prepričala, da so bili v vseh kategorijah teže najbolj v nevarnosti za zdravstvene težave prav neaktivni. Raziskovalci prav tako ocenjujejo, da bi z izkoreninjenjem neaktivnosti v Evropi smrtnost padla za skoraj 7,5 odstotkov, medtem ko bi zgolj s preprečevanjem prekomerne teže smrtnost skrčili za zgolj 3,6 odstotkov. Ob tem opozarjajo, da to ne pomeni, da bi morali izbrati en ali drug pristop, temveč bi morali z enotnim pristopom odpravljati oba problema.

Profesor Ulf Ekelund, ki je sodeloval pri raziskavi, je prepričan, da odgovor na problem neaktivnosti ni preveč zahteven. »Menim, da bi se morali ljudje zamisliti o tem kako porabijo 24 ur na dan,« je povedal za BBC. »Dvajset minut aktivnosti, ki je primerljiva s hitrejšo hojo, bi lahko našli skoraj vsi na poti v službo in iz nje, med malico ali zvečer namesto sedenja pred televizijo.«