Gre za mobilnik Samsung Z1 s podporo mobilni tehnologiji tretje generacije (3G) in zaslonom na tekoče kristale, ki so ga v sredo začeli tržiti v Indiji. Poganja ga kot omenjeno operacijski sistem Tizen, s katerim želi Samsung razširiti svojo prisotnost s strojne opreme tudi na področje programske opreme in storitev.

Še lani je Samsung sicer napovedoval, da bodo prvi mobilnik s sistemom Tizen začeli tržiti v drugi polovici leta 2014 v Rusiji, a so nato napoved umaknili s pojasnilom, da morajo še dodatno izboljšati celoten ekosistem Tizen. To je bila še ena v seriji preložitev komercialnega zagona sistema Tizen v zadnjih dveh letih.

Večina Samsungovih pametnih mobilnikov, vključno s paradnimi pametnimi mobilnimi telefoni Galaxy S, danes uporablja mobilni operacijski sistem Android, ki sodi pod okrilje ameriškega tehnološkega velikana Google.

V Samsungu želijo sistem Tizen razvijati ne samo za mobilne telefone, ampak za vrsto z internetom povezanih naprav - od gospodinjskih aparatov in pametnih ključavnic do pametnih ur in televizorjev. Podjetje je na nedavnem mednarodnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu tako že predstavilo svoj prvi pametni televizor s Tizenom.