V času, ko se v državi bijejo boji med kulturo in znanostjo ter nam, mladim, mediji očitajo neaktivnost, II. gimnazija Maribor negira otopelost mladih in predstavlja kar 71 različnih obšolskih dejavnosti. Od klasičnih, kot so priprave na tekmovanja, pevski zbor, šolski časopis Borec, do orkestra, prostovoljstva, filmske šole, improvizatorske skupine, debatnega kluba ter gledaliških dejavnosti – Druga scena, Gnosis in English Student Theatre (EST). Slednji se trenutno predstavlja z modernim muzikalom Romeo + Julija, ki je prestopil stene domačega amfiteatra in je bil lani poleti predstavljen na Festivalu Lent, decembra pa je gostoval še v Cankarjevem domu v Ljubljani. V pripravi je že novi muzikal, Alica v Čudežni deželi.

Gledališka skupina Gnosis je lani na odrske deske postavila maturitetno dramo Fiziki, s katero so nastopili na festivalih Vizije na Ptuju ter Transgeneracije v Ljubljani. Letos pripravljajo predstavo v štajerskem narečju Rešeni po drami Edvarda Bonda. Pod vodstvom režiserja Svita Vurberškega se bodo spustili vse do socialnega dna pretekle angleške družbe, ki je s svojo brezperspektivnostjo temelj dramatike krvi in sperme. Premiera bo marca, zasedbo Gnosis pa bo možno videti tudi v Ljubljani in na Ptuju. Gledaliških podvigov se prav tako lotevajo v Drugi sceni, kjer bodo, v nasprotju s prejšnjim letom, ko so igrali tujo Letečo komedijo, 23. marca premierno odigrali Partljičevega Štajerca v Ljubljani. Veliko je aktivnosti in še več dijakov, ki skušamo svoj prosti čas porabiti čim koristneje in uživamo v dejavnostih, ki lahko zasvojijo. Upanje, da nam bo to pomagalo v prihodnosti, nam vliva geslo II. gimnazije: »Šola, ki odpira vsa vrata.«

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.