Reševalci, ki jih plačuje upravnik smučišč Martura, so bili po informacijah Dnevnika več dni brez delujočih brezžičnih radijskih naprav in so bili zato po tej komunikacijski poti nedosegljivi. »Vse UKV-zveze so delovale in delujejo normalno, pred začetkom sezone so bile pregledane in testirane, za kar obstajajo dokazila,« so našo informacijo demantirali v Javnem podjetju Marprom, ki upravlja žičniške naprave na Pohorju. »Reševalec je po UKV-zvezi ves čas dosegljiv, saj je za varnost na smučiščih odlično poskrbljeno.«

Reševalci so bili brez radijske povezave

Ta odgovor smo preverili pri našem viru in izvedeli, da je neresničen in zavajajoč. »Delujoče« radijske postaje namreč niso bile v rokah vseh zasebnih reševalcev, ker so jih morali menda upravljalci kar dvakrat vrniti zaradi reprogramiranja frekvenc. »Res je, da smo imeli majhno težavo pri nastavitvi frekvence, ki pa smo jo nemudoma odpravili in UKV-zveze delujejo brezhibno,« so s tem v zvezi iz Marproma sporočili časniku Večer.

Nemotena brezžična komunikacija se je po naših informacijah vzpostavila šele prejšnji teden, ko so postavili še več repetitorjev (ojačevalcev radijskega signala). Naš dobro obveščen vir nas je opozoril tudi na to, da so imeli reševalci, serviserji in drugo tehnično osebje na Mariborskem Pohorju na voljo samo ene snežne sani, a na njih ni bil dovoljen prevoz (poškodovanih) oseb v prikolici. Tudi ta informacija je neresnična, trdijo v Marpromu, v katerem vztrajno ponavljajo, da se pri vseh pohorskih poslih dosledno držijo predmetne zakonodaje. »Reševalci na Mariborskem Pohorju uporabljajo za to primerne sani v skladu z zakonodajo,« so zapisali. Po naših informacijah so pohorski delavci šele pred nekaj dnevi dobili druge motorne sani.

Raznotere pomanjkljivosti so na Pohorju kakopak opazili številni smučarji. Najbolj odmevno javno kritiko je spisal Mariborčan, ugledni mednarodni košarkarski sodnik Matej Špendl. V svojem pismu je nanizal spisek pomanjkljivosti, ki jih je zaznal med smučanjem na Pohorju. Izpostavil je tudi informacijo, da naj reševalci ne bi imeli radijskih postaj.

»Povsem mi je jasno, gospoda, da za vse mogoče res nista kriva, sta pa zadevo prevzela in sta zanjo trenutno odgovorna,« je Špendl sporočil direktorju Marproma Bernardu Majheniču in vodji smučišč Boštjanu Zagorcu.

Gostilniško obračunavanje s smučarjem

V podjetju, kjer bi gojili prijazen odnos do strank, bi se s kančkom ponižnosti odzvali na takšno pismo, ki mu je težko očitati zlonamernost.

Drugače Marprom. V javnem podjetju Mestne občine Maribor so s precejšnjo mero arogance zanikali vse Špendlove trditve. Nato so še diskreditirali avtorja ter mu predlagali obisk okulista. »Le čevlje sodi naj kopitar ali košarkar. Mi tudi ne sodimo vas, kako slabo ali dobro opravljate svoje delo,« so pisno zabrusili Špendlu.

»Takšen – popolnoma nestrokoven, gostilniški – nivo komunikacije, v katerem o načelih korporativnega komuniciranja ni ne duha ne sluha, pač zahteva moj odgovor,« jim je odpisal Špendl, ki je na Pohorju več kot 30 let kupoval letne smučarske vozovnice. Izrazil je svoje razočaranje nad omenjenim odgovorom in še zapisal upanje, da se bodo v Marpromu začeli strpneje pogovarjati s tistimi, ki javno opisujejo svoj pogled na kakovost storitev na smučišču.

A v Marpromu ostajajo arogantni. »V svojih zapisih ste neupravičeno poteptali vse, za kar si je Maribor s skupnimi močmi prizadeval od oktobra naprej,« je Majhenič zapisal v odzivu, ki je bil v torek objavljen na spletni strani Večera. »Ne bomo dovolili, da kdor koli iz kakršnega koli razloga širi neresnice o pripravljenosti prog, urejenosti smučišč in organiziranosti naših zaposlenih.«

Tej javni polemiki kaže dodati zanimivo »cvetko«. Majhenič in vodja Zagorac v času zadnjega javnega dopisovanja o razmerah na Pohorju sploh nista niti blizu hriba. Po neuradnih informacijah namreč oba že od prejšnjega tedna dopustujeta v Turčiji in tam igrata golf.

»Gospod Majhenič in gospod Zagorac koristita neizkoriščen lanski dopust. Kje ga preživljata, ne vemo, saj gre v tem primeru za povsem zasebno zadevo,« so nam v zvezi s turškim zimovanjem direktorja in vodje smučišč odpisali iz Marproma.