Ameriški znanstveniki ugotavljajo, da večine vrst raka ni mogoče pojasniti z nezdravim načinom življenja, temveč so posledica naključnih mutacij matičnih celic.

Zakaj je tako, se največkrat vprašajo bolniki, ki so živeli zdravo, pa so jim vseeno diagnosticirali raka. Raziskovalci z ameriške univerze Johna Hopkinsa so pred kratkim ugotovili, da večina rakov – kar dve tretjini – ne nastane zaradi nezdravega načina življenja, temveč zgolj po (nesrečnem) naključju.

Stare celice naše telo stalno nadomešča z novimi, ki nastajajo z delitvijo izvornih oziroma matičnih celic. Raziskava temelji na teoriji, ki pravi, da je pri vsaki delitvi matičnih celic tudi določeno tveganje za nastanek rakavega tkiva.

Zato sta avtorja raziskave Bert Vogelstein in Cristian Tomasetti zbirala podatke o številu matičnih celic v posameznih organih. »Več kot je matičnih celic, večja je možnost za mutacijo pri celični delitvi, ki lahko povzroči nastanek rakavega tkiva v hčerinskih celicah.«

Med vrstami raka, ki so posledica teh mutacij, so možganski tumor, rak na tankem črevesju in rak trebušne slinavke. »Ker nanje preprosto ni mogoče vplivati, je bolje več vlagati v zgodnje odkrivanje teh vrst raka kot v preventivo,« je pripomnil Tomasetti.

»Da so v nastanek raka vpleteni dednost, okolje in naključje, vemo že dolgo,« pojasnjuje prof. dr. Maja Primic Žakelj, vodja Registra raka RS na Onkološkem inštitutu, in poudarja, da tudi že dolgo vemo, da bi lahko okoli tretjino rakavih obolenj preprečili, če bi upoštevali navodila Evropskega kodeksa proti raku.

Kot opominja Primic-Žakljeva, je ne glede na to, kolikšen teoretični delež raka je mogoče pripisati nevarnostnim dejavnikom, za posameznika najpomembnejše sporočilo, da je vsaj nekatere vrste raka s primernim načinom življenja mogoče preprečiti.

»Ljudje se morajo zavedati, da na nastanek vseh kroničnih nenalezljivih bolezni vpliva nezdrav življenjski slog,« pojasnjuje Primic-Žakljeva in dodaja, da ne gre za stigmatizacijo, pač pa priporočilo. »Vsi, ki so izpostavljeni, ne zbolijo, zbolijo pa tudi tisti, ki niso nikoli izpostavljeni kakemu od znanih dejavnikov tveganja.«