Nocoj se bodo v Ljubljani zbrali mladi avtorji, uredniki, kritiki in založniki zahodnega Balkana – začenja se namreč Literodrom, novi mednarodni festival literarnih praks v razvoju. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili petim debatnim večerom, posvečenim politiki literature, in listali novo izdajo revije Idiot, organizatorji pa obljubljajo, da bodo literarna branja bolj »literarni žuri z glasbo«.

»Skeniranje« mlade produkcije

Literodrom bo med 15. in 19. januarjem potekal večinoma v Cankarjevem domu, organizatorji pa napovedujejo soočenje bosensko-hercegovskih, črnogorskih, hrvaških, kosovskih, makedonskih, srbskih in slovenskih literarnih izkušenj. Prva edicija festivala bo tako poleg branj ponudila debatne večere, na katerih se bodo gostje podrobneje posvetili predvsem politiki literature, pregledali bodo založniške prakse Balkana in se ustavili pri sodobnih oblikah literarnega vrednotenja, odprli bodo tudi ključna vprašanja »seksta« – erotike, seksualnosti in identitete v literaturi.

Festival je nastal kot skupna pobuda Paraliterarne organizacije IDIOT ter vodje kulturnovzgojnih in humanističnih programov Cankarjevega doma Barbare Rogelj. »V nasprotju s številnimi drugimi festivali pri nas in v tujini pozornosti ne namenjamo nekoliko postarani koncepciji literarnega dela kot fetišiziranega objekta ter kultu avtorja, ki ga je ustvaril, temveč se ob predstavitvi teh dveh posvetimo temeljitemu 'skenu' mlade literarne produkcije izbrane regije ter v pogovorih z mednarodnimi gosti poudarimo tudi strukturne, finančne in politične izzive, s katerimi se soočajo,« pojasnjuje cilje Literodroma Uroš Prah, eden od avtorjev festivalskega koncepta in programa.

Prah poudarja, da se ne bodo pogovarjali o novih literarnih praksah, saj bi te merile na spremembe, ki so se že izvršile. Beseda bo tekla o literarnih praksah v razvoju: »Literodrom je namenjen temu, da mladi z izkušnjami pri pisanju, urednikovanju, založništvu in kritiki literature, ki se je, kot vse drugo, znašla soočena s spletom, konfrontirajo svoja dojemanja tega izmuzljivega terena ter se skupaj vprašajo, ali imajo njihove pravkar nastajajoče prakse moč spremeniti paradigmo tega, kaj literatura počne v svetu in kako to počne. In tudi tega, ali spremembe sploh hočejo.«

Novi Idiot posvečen Šalamunu

Fokus so organizatorji za uvod usmerili na države bivše Jugoslavije, saj se zdijo dileme, s katerimi se srečujejo udeleženci literarne produkcije na teh prostorih, skupne. Poleg tega je bila izmenjava skupnega kulturnega bogastva generaciji, rojeni v osemdesetih in kasneje, nasilno prekinjena, meni Tibor Hrs Pandur, drugi programski vodja festivala. »Reaktivacija in pretočnost med nekoč skupnimi jeziki in kulturami je ključen dejavnik v razvoju naših jezikov in literarnih praks na med- in transnarodni ravni,« pove Hrs Pandur.

V soboto bo tako na vrsti veliko skupno branje vseh enajstih gostov festivala. Prisluhniti bo med drugimi mogoče Hrvatu Marku Pogačarju, Črnogorcu Vladimirju Đurišiću, Makedonki Rumeni Bužarovski, Katji Perat in mnogim drugim, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel Mitja Cerkvenik - jesusonecstasy. Ta večer bo predstavljena tudi nova večjezična izdaja revije Idiot Balkan 2, uradna publikacija festivala, kjer se bo v izvirniku in v prevodu nahajal nabor del predstavnikov mlade literature v zahodnobalkanski regiji. Hrs Pandur pojasnjuje, da bo obsežna antologija IDBA2 posvečena nedavno preminulemu Tomažu Šalamunu.

Festival, za katerega si je treba zagotoviti brezplačne vstopnice, se bo sklenil v ponedeljek v Menzi pri koritu, kjer bodo v sodelovanju s KUD Kentaver potekale posebne Mlade rime, ki so se v letih delovanja že dodobra prijele med ljubitelji branja. Gostje festivala se bodo potopili med mladorimaško občinstvo in nastopajoče, po uradnem delu pa bo obiskovalcem za literarne intervencije na voljo odprti mikrofon. Za plesne ritme bosta skrbela Miha Šajina - Shekuza in Enok.