Nova Ljubljanska banka (NLB) je po informacijah TV Slovenije v času, ko jo je vodil Božo Jašovič, vlagatelju Domnu Jurši za gradnjo bioplinarne odobrila šest milijonov evrov, v času, ko je bil na njenem čelu Draško Veselinovič, pa podjetju Bioštrom, ki je predelovalo odpadke, pet milijonov evrov.

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je medtem pod vodstvom Matjaža Kovačiča Bioplinu Gjerkeš odobrila dobrih 14 milijonov evrov, Bioplinu Vargazon pa dobrih devet milijonov evrov posojil, je še navedla TV Slovenija.

Ob tem TV Slovenija poudarja, da je bila vrednost investicij in odobrenih posojil skoraj dvakrat večja od vrednosti primerljivih bioplinarn na trgu, saj naj bi prišlo do prirejanja računov.

Posojilo podjetjem, ki se niso ukvarjali z energetiko

Sporno naj bi bilo, ker sta državni banki večmilijonska posojila odobrili samostojnim podjetnikom, ki se nikoli niso ukvarjali z energetiko, temveč so bili kmetovalci. Investicijo so pokrili z bančnim kreditom, ne z lastnim denarjem.

Prav to naj bi bil razlog, da nobena od navedenih bioplinarn ni nikoli polno delovala niti nikoli redno vračala posojil.

Lastniki bioplinarn medtem molčijo. Nacionalni televiziji se je oglasil le investitor propadle bioplinarne v Središču ob Dravi Jurša. "Od kredita nisem dobil nič. Dobili smo ga od NLB in ga do zadnjega centa plačali izvajalcu," je zatrdil.

Primere bo zdaj pod drobnogled vzela policija, a ne bodo razrešeni kmalu. "Če se je kaznivo dejanje izvajalo dlje časa, je seveda treba preveriti več podatkov, zagotoviti več poslovne dokumentacije. Pri zahtevnejših primerih lahko to traja več mesecev ali celo leto dni," je za TV Slovenija poudaril predstavnik NPU za odnose z javnostjo Drago Menegalija.