Gre za sodbo, s katero drsalka zaradi po njenem mnenju neupravičenega suspenza od Mednarodne drsalne zveze (Isu) zahteva odškodnino v višini 4,4 milijona evrov. Tudi sodišče je v razpravi že nakazalo, da se ne strinja z zdajšnjo ureditvijo kaznovalne politike v športu, zato mnogi menijo, da bo razsodba pomenila tudi novo ureditev izrekanja kazni.

Pechsteinova toži Isu, ker ji je ta zaradi domnevnega dopinga izrekla prepoved nastopanja, pri tem pa se je sklicevala na sumljivo krvno sliko. Tekmovalka je doping vselej zanikala, strokovnjaki pa so dokazali, da gre pri tekmovalki za podedovano anomalijo v krvni sliki po očetu.

A v ospredju ni odškodnina. Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da gre za podoben primer kot leta 1995, ko je evropsko sodišče v primeru belgijskega nogometaša Jeana Marca Bosmana odločilo, da so igralci, ki se jim izteče pogodba, od tistega trenutka naprej prosti oziroma zanje ob prestopu ni treba plačati odškodnine. Primer Pechsteinove pa v ob pričakovani odločitvi sodišča, razsojanje v primeru športa iz Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani vrača na redna sodišča, če bodo športniki tako želeli. To bi vsekakor pomenilo reforme v Casu, obenem pa tudi nove možnosti športnikov, saj bi se razbil zdajšnji monopol športnih organizacij in mednarodnih panožnih zveze.

Zanimivo je, da Pechsteinovo brani odvetnik Thomas Summer. Slednji je bil tudi zagovornik nekdanje slovite vzhodnonemške sprinterke Katrin Krabbe, ki je od Mednarodne atletske zveze pred 13 leti iztržila 1,2 milijona evrov odškodnine.