Indijski premier Narendra Modi je takoj po majskem nastopu mandata obljubil manjšo vlado in višjo stopnjo rasti. Že takoj je razkril ambiciozne načrte za spremembe, s katerimi naj bi indijsko gospodarstvo vzcvetelo.

»Po več letih stagnacije je novoizvoljena vlada začela izvajati ukrepe za zmanjšanje birokracije, povečanje naložb v infrastrukturo in deregulacijo ključnih delov gospodarstva,« so pri Svetovni banki zapisali v globalnem poročilu o gospodarskih obetih. »Izvajanje ukrepov se je okrepilo v četrtem četrtletju z odprtjem premogovništva zasebnim vlagateljem, padcem cen nafte in povezovanjem denarnih transferjev s prizadevanji za povečanje finančne vključenosti,« navaja poročilo.

Indija bi lahko prvo mesto Kitajski prevzela že prej

Medtem pa se bo Kitajska, ki je znana po visoki gospodarski rasti, pomaknila v senco Indije. Njena rast se namreč upočasnjuje in po napovedih svetovne banke bodo morda morali leta 2017 že predati vodilno mesto. Indija se je več kot desetletje borila, da se izkoplje iz sence Kitajske, leta 2017 pa naj bi bila njena letna gospodarska rast že 7-odstotna, medtem ko naj bi se na Kitajskem stopnja krepitve BDP do leta 2017 znižala na 6,9 odstotka. Indija naj bi letošnje leto zaključila s 6,4-odstotno gospodarsko rastjo, potem ko se je njen BDP lani okrepil za 5,6 odstotka.

Nekateri drugi ekonomisti - tudi tisti pri Goldman Sachs – pa napovedujejo, da bi Indija lahko prehitela Kitajsko že prihodnje leto. Seveda pa lahko do konca leta 2017 mnogo dejavnikov ekonomiste prisili, da spremenijo svoje napovedi

Glavni motor rasti ZDA, Evropa in Japonska zavori

Svetovna banka napoveduje, da bo svetovno gospodarstvo letos beležilo triodstotno rast, kar je 0,4 odstotne točke bolje kot lani. Glavni motor rasti bodo ZDA, Evropa in Japonska pa bosta skupaj z morebitno upočasnitvijo na Kitajskem še naprej zavori v rasti. Po zadnjih osveženih napovedih Svetovne banke bi lahko dogajanje v Evropi in na Japonskem ter na Kitajskem predstavljalo resno grožnjo celotnemu svetovnemu gospodarstvu.

ZDA bodo pri poganjanju rasti pomagali tudi Britanci, države v razvoju pa bodo letos rasle po 4,8-odstotni stopnji oziroma 0,4 odstotne točke bolje kot lani. K rasti bodo pripomogle nizke cene surovin na čelu z nafto in nizke obresti. Po drugi strani pa bodo hitrejšo globalno rast zavirale šibkejša mednarodna menjava in neusklajene denarne politike velikih gospodarstev.