Na krovu ISS je trenutno šest astronavtov - trije Rusi, dva Američana in Italijanka. Trenutno so vsi na varnem, ameriški del pa so izolirali.

Nadzor misije predali v Houston

Kot so še sporočili iz Roskosmosa, so nadzor misije zdaj predali ameriškim kolegom v Houstonu, ki se bodo odločili, kako bodo odpravljali napako na tem modulu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je nato sporočila, da za zdaj še ne morejo potrditi, da je do uhajanja amoniaka res prišlo. So pa pojasnili, da se je znotraj ameriškega dela ISS oglasil alarm, ki opozarja pred uhajanjem tega plina, zaradi česar se je vseh šest astronavtov umaknilo v ruski del postaje.

Posadka je na varnem

»Nadzorniki ISS niso prepričani, ali je alarm morda sprožil sunek v pritisku, okvara senzorja ali pa težava v računalniškem releju,« je prek twitterja sporočila Nasa.

»Posadka je na varnem. Uhajanja amoniaka nismo potrdili. Posadka se je odzvala na povečanje pritiska v hladilnem sistemu,« so še sporočili.

Uhajanje amoniaka je sicer poleg požara in padca pritiska ena največjih nevarnosti na krovu ISS, ki kroži okoli 400 kilometrov nad površjem Zemlje.