S kurkumo, ki izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije in jo danes gojijo na jugu Kitajske, v Indiji, Indoneziji in še posebno na Javi, lahko začinimo različne jedi, zlasti rižote in jedi s piščančjim mesom, pa tudi peciva in druge sladice. Če jo dodamo v juho, bo ta postala močno rumene barve, na okus pa ne bo bistvenega vpliva, zato velja s kurkumo poskusiti zlasti v kokošji in tudi goveji juhi. Kurkuma v naših kuhinjah vendarle ni neznanka, saj je bistvena sestavina karija, mešanice začimb, s katero so pečena piščančja bedrca začinjali že naši dedje. Z njo lahko pripravimo razne marinade, omake in celo sladko pecivo, kamor kurkumo zamešamo predvsem zaradi lepše barve. S kurkumo so pripravljene številne azijske jedi, vse bolj priljubljene tudi drugod, zato so znanstveniki kurkumo vzeli pod drobnogled in ugotovili, da gre za neverjetno učinkovito zdravilo proti revmi, revmatoidnemu artritisu, hepatitisu, številnim rakavim obolenjem, zavira rast tumorjev in preprečuje alzheimerjevo bolezen, znižuje holesterol in izjemno ugodno vpliva na ožilje. Najnovejše raziskave kažejo celo, da kurkuma proti alzheimerjevi bolezni deluje bolje kot običajna zdravila. Pomembno je le, da jo uživamo skupaj z maščobami, sicer je naše telo ne absorbira dovolj. To potrjuje tudi dejstvo, da na indijskem podeželju, kjer v karijih pojedo največ kurkume, za alzheimerjevo boleznijo oboli manj kot en odstotek prebivalstva, starejšega od 65 let. Kurkumo najdemo v domala vsaki indijski jedi, še pogosteje kakor pri nas poper in sol. Veliko jo uporabljajo tudi druge kuhinje južne Azije, Afrike, Avstralije in Južne Amerike, zaradi dognanj o številnih ugodnih učinkih na zdravje pa je vse pogosteje prisotna tudi v kuhinjah zahodnega sveta. Z njo pa vendar ne gre pretiravati. Pa ne zato, ker bi nam to lahko škodilo – le jedi bodo s pretiranimi odmerki dobile nekoliko grenak priokus. Prima ideja je kurkuma v krompirjevem pireju, ki ga pripravimo tako, da na malo olja spražimo drobno sesekljano čebulo in drobno narezano papriko. Temu dodamo malo limonovega soka, koriander v prahu in kurkumo v prahu. To podušimo in vmešamo v običajen krompirjev pire, ki ga postrežemo s pečenim lososom. Po indijskem vzoru lahko kurkumo uporabimo v enolončnicah iz stročnic, krompirja in zelenjave, še posebej dobra pa je indijska jed iz leče in stročnic z omako iz paradižnika, masla in smetane, oplemenitena z ingverjem, čilijem, kurkumo in drugimi tipičnimi indijskimi začimbami. Ljubitelji maroške kuhinje si bodo s kurkumo začinili piščančji ali zelenjavni kuskus, vse našteto pa lahko poplaknemo po stari japonski šegi – s čajem iz kurkume.

Piščančja rižota s kurkumo

Potrebujemo: 450 g riža, 250 g piščančjega fileja, 1 čebulo ali nekaj šalotk, dva korenčka, 2 žlici olivnega olja, 30 g masla, 100 g parmezana, 2 dl belega vina, morsko sol, 1 strok česna, malo zelene in po možnosti svežega peteršilja, 2 žlički kurkume.

Priprava: Meso narežemo na majhne kocke ali trakce. V globoki ponvi ali široki posodi segrejemo olivno olje ter nanj stresemo na kocke narezano korenje in meso ter med mešanjem pražimo, da meso postane belo. Dodamo sesekljana čebulo in česen ter pražimo, da se čebula zmehča. Dodamo riž in med občasnim mešanjem na suho počasi pražimo tri minute, da riž postekleni. Zalijemo z vinom in mešamo, da se tekočina povsem ukuha. Dodamo kurkumo ter zdrobljeno zeleno in postopoma zalijemo s približno 1,2 litra vode (odvisno od riža). Med občasnim mešanjem kuhamo, da se tekočina povsem ukuha oziroma približno deset minut, da se riž skuha na zob. Vmes začinimo s soljo. Posodo odstavimo, v riž pa vmešamo kosme masla in 30 gramov naribanega parmezana. Pokrijemo in pustimo stati tri minute. Rižoto razdelimo na segrete krožnike in potresemo s sesekljanim ali suhim peteršiljem. Poleg ponudimo nastrgan parmezan in zeleno solato.